Adelaide Convention Centre

Adelaide Convention Centre

Architekt
Woods Bagot

Baulderstone Hornibrook Queensland
Standort
Adelaide SA, Australia | View Map
Projektjahr
2017
Kategorie
Gemeindezentren
Geschichten von
Woods Bagot

elZinc®

Adelaide Convention Centre

Woods Bagot als Architekten

Geology of the South Australian landscape inspires architectural form

A locally-driven design intent has delivered a building that not only responds to the local environment, but has become part of a wider place making strategy.

Caption

Delivered in two stages, the Adelaide Convention Centre’s redevelopment comprises two new buildings either side of the existing Convention Centre hall. Comprising unique identities, each component has been designed to operate as a standalone facility with a distinct address or combined together to function as one dynamic venue.

Caption

Adjacent to business, cultural, medical research and entertainment precincts, the location of the centre is positioned to showcase Adelaide’s iconic riverbank and parklands. Supported by Woods Bagot’s global convention centre experience, the Adelaide Convention Centre has renewed its reputation as one of the finest facilities in the world.

Caption

“Adelaide’s advantage in the conference and events sphere required a centre that marries the experience of the state with the talent of the city. Together the ensemble of buildings complete a visitor experience that is completely South Australian – dramatic, creative and authentic.”

- Thomas Masullo, Director at Woods Bagot

Caption

The stage 2 East building incorporates numerous innovative internal moving parts to maximise the flexibility of the facility and provide many different configurations and sizes of meeting space. Features include operable walls, two 300-seat auditoria on turntables and tiered seating that when lifted, reveals a flat floor capable of catering to exhibition or banquet mode events.

Caption

Engineered and built in Australia, the centre’s rotating theatres are a first of their kind in the region. Combined with hinged seating bays, dividing walls and demountable meeting rooms, the innovation delivered in the East building has enabled a highly adaptable and transformative facility.

Caption

“While the West building was inspired by the dramatic geology and colours of the nearby Flinders Ranges, the weathered organic shape of the new East building reflects the weathered contours of the Remarkable Rocks on Kangaroo Island.”

- Simon Tothill, Senior Associate at Woods Bagot

Caption

The zinc cladding that wraps the form of the East building was refined in a façade system developed for this project in South Australia. With a concept derived from the cross-section of a South Australian rock that opens to reveal its inner beauty and character, the tactile interior form is in contrast to the smooth, weathered exterior.

Caption

Sustainability was integrated throughout the design process, with complex fluid dynamic modelling and clever energy management systems combined with state-of-the-art smart LED lighting systems delivering a building with 27 percent lower energy consumption than the original building.

Caption

Providing a grand international statement, two distinctive architectural gestures together provide a cohesive, distinctly South Australian narrative. Positioned sensitively within the landscape, the architecture was created with respect for the human scale and patron experience, with views out over Adelaide city’s parklands.

Adelaide Convention Centre East building

elZinc® als Hersteller

The Adelaide Convention Centre ACC celebrated its 30 years of activity in 2017 by the opening of the last phase of its expansion, the East Building, designed by the architectural office Woods Bagot.

The Convention Centre
During the last three decades, the ACC has gained global recognition for its excellence and service and was essential in the consolidation of South Australia as a favourite destiny for business and event tourism.

Located in the Riverbank district, a landmark of the historic city, the ACC celebrates its 30th anniversary revealing its new face thanks to the termination of its complete renovation, including two new buildings which expand the original and whose stunning volumes completely transform the river Torrens skyline.

 

“Since opening in 1987, the Convention Centre has been a great South Australian success story,” says Alec Gilbert, chief executive of the Adelaide Convention Centre. “Over the past 30 years, the Centre has played host to 1,800 major conferences, welcomed more than six million delegates and visitors, and generated $1.4 million in economic benefit for the state of South Australia. The future looks even brighter, with the expanded venue forecast to inject an additional $1.92 billion into the state’s economy over the next 25 years.”

 

To minimize loss of income and interruptions originating from the impact of building works on the original building, the extension was designed in two phases. The design is based on a very detailed functional diagram that offers maximum flexibility and adaptability. It’s a completely integrated facility that includes 3 different and individually iconic buildings which connect internally so as to hold an individual event or three separated simultaneous events. Its striking exterior shape, comprised of undulating structures and facades is inspired by South Australia’s landscape, particularly by the ridges and the colours of cliffs, rock formations and steep hillsides of the Flinders mountain range (West Building) as well as the shapes and silhouettes of The Remarkable Rocks of Kangaroo Island (East Building).

Caption

The project
The recently opened East Building of the Adelaide Convention Centre is the work of WOODS BAGOT architectural office, who describes it as "one of the world’s most adaptable and dynamic meeting spaces, entirely connected to the city it serves. This project represents a new generation of Convention Centres which capitalise on Woods Bagot’s multi-sector expertise blurring boundaries between workplace, hospitality and education.

The design of the East Building results from the constraints of the site and has been “moulded” by the panoramic views, circulation and the environment of the river Torrens. Its external shape and red coloured zinc cladding were inspired by the granite rock formations known as The Remarkables found on the Kangaroo Island, near Adelaide.

The building is divided in two levels, with an effective surface area of 8.700m² equipped with a new Plenary Hall with capacity for 3.500 guests. It includes a series of features that enhance its flexibility, being able to change into 15 different configurations to adapt to the needs of each event.

From a physical and operational point of view, the three buildings are interconnected on each level, and the halls open to each other, making movement easy. The most spectacular link between the buildings is the new Skyway, an elevated walkway connecting the east and west wings providing great views of the neighbouring riverbank.

Caption

Distinctive features
The building’s sculptural exterior shape was made using triangular surfaces which together generate multiple faces, emulating the many crystals of a geode.

To create an envelope which would fit over such complex shapes, a high-tech multi-layered system was chosen that guarantees the proper waterproofing and heat insulation required for the building to function efficiently. This includes sandwich panels such as Kingspan PIR with foam joints and nodes sealed with a weather-resistant wrapping, covered in a self-adhesive rubberised asphalt waterproof membrane, followed by air mesh mat (structural underlay) and pigmented elZinc® cladding shingles which adapt perfectly to the multiple folds of the building’s exterior.

One of the most complicated issues that had to be addressed by the cladding package was the transition between different folds of triangular surfaces, whose edges had to have a slightly curved shape without creating creases or kinks on the zinc sheets.

To further complicate things, the curvature in some of these transitions is gradually reduced from one end of the edge to the other.

As well as properly preparing the base with an appropriate curvature, a decision was made to pre-curve the zinc shingles before their fitting, in order to avoid any buckling along the edges and guarantee a smooth transition from surface to surface.

The critical points in the cladding are located in the corners and especially in the area known to the project team as “The knott”, where six edges meet, making it impossible to maintain the continuity of the zinc cladding. To resolve this problem the use of a joint to ‘stich’ the shingles together was chosen, starting at the corner and following the edge with least inclination to seamlessly join the line between the glazed area to its right and the zinc immediately above. This way the ‘stitching’ seems to be part of the design and blends perfectly with the geometry of the area, without drawing attention to itself and ruining the detail.

Caption

The building’s material
The outer skin of the East Building was clad with red coloured zinc shingles manufactured by elZinc®. The building’s exterior appearance and its defining colour respond to the design intent of the architects, evoking the rocky formations from Kangaroo Island known as The Remarkable Rocks.

elZinc Rainbow® Red was the material used for the exterior cladding with a thickness of 0,7mm. It was supplied by Zinc Ibérico in 600mm wide coils that were used to manufacture the more than 10.000 handmade elements which were fitted on site.

The fitting of the zinc elements was undertaken using the flat lock technique, also known as shingle cladding, in a vertical orientation. The cladding is secret fixed, using stainless Steel clips that hook into the hemmed edges of each shingle, that are then secured back to the substrate by corrosion resistant rivets. This creates a very subtle jump of 5mm or so between the shingles, ideal for surfaces with multiple folds.

The flat lock is achieved by forming a 180º return fold (hem) along the perimeter of each panel. The dimensions of the fold tend to vary from between 23mm to 30mm. elZinc Rainbow® is a zinc-titanium rolled in accordance with the European EN988 and American ASTM B-69 standards, manufactured from pre-weathered zinc elZinc Slate®, treated with mineral pigments. Its 35 µm of organic coating provides it with additional anticorrosion protection turning it into an exceptionally durable and aesthetically attractive product.

 

Stuart from Woods Bagot explained that elZinc Rainbow® red proved to be the perfect cladding material for the building. “It’s lasting and malleable, able to follow the curved, folded shapes of the building. Zinc is a plentiful resource, it is non-toxic and 100% recyclable" , he declared.

Caption
Projekt-Kredite
Hersteller
Acoustic
Civil Structural Engineers
Building Services Engineers
In diesem Projekt verwendete Produkte
Produkt-Spezifikationsblatt

ElementMarkeProduct name
HerstellerelZinc®
Produkt-Spezifikationsblatt
Featured Projects
Latest Products
News