Clifton Terraces

Clifton Terraces

Architekt
SAOTA
Standort
Clifton, Cape Town, South Africa | View Map
Projektjahr
2018
Kategorie
Wohnungen
Adam Letch

Clifton Terraces

SAOTA als Architekten

Clifton Terraces apartments on Victoria Road, Cape Town, designed by SAOTA, makes a striking but sensitively integrated architectural statement inthe area’s distinctive cliffside setting.

The developmentrecedes from the street in a series of stepped,articulatedterraces that follow the site's natural contours, boasting panoramic views of the Atlantic Ocean and local landmarks such as Table Mountain and Clifton’s series of sheltered beaches.

photo_credit Adam Letch
Adam Letch

Clifton Terraces accommodates tenapartments, including four levels of side-by-side simplexes, plus a level of duplexes above them and a pair of five-level penthouses set back behind private gardens. Parking is accommodated on three levels: one basement, one at street level and one above. The reception area includes a large-scale site-specific artwork by top-tier artist Marcus Neustetter, which imparts a unique sense of place and adds a layer of creative engagement with the development’s setting.

photo_credit Adam Letch
Adam Letch

A central spine of greenery divides the tiered levelsvertically, allowing each side of the building to pivot independently of the other as the levels step back, making for a dynamic architectural expression of the building’s form.

photo_credit Adam Letch
Adam Letch

The site, which occupies a prime elevated position on Lion’s Head, consolidated three adjacent properties, two facing the street and one landlocked site behind it. Its position was considered sensitive in terms of the grain of its natural and architectural context, the scenic drive along Victoria Road, and, perhaps most of all, consideration for the views and privacy of neighbouring properties. Behind the siteis a protected green belt of public space justbelow the scenic drive along Kloof Road, with viewsit was imperative to preserve.

photo_credit Adam Letch
Adam Letch

SAOTA actively engaged with the city and the building’s neighbours, analysing the impact of the development on the outlook of each of their properties and ensuring that theirlateral views across the front of the building would be unaffected. In most instances, SAOTA managed toimprove them.

The building’s raked-back terraces and articulated form has its genesis in these considerations, ultimately transforming multiple constraints into the basis of an authentic, highly motivated design solution.

photo_credit Adam Letch
Adam Letch

The plinth of the building contributes to the public domain. From a pedestrian perspective at street level, the building’s proportions have been carefully integrated with the existing streetscape, harmonising with the scale of the adjacent buildings. The plinth’s sandstone finish is a nod to the natural colour and texture of the decomposing granite boulder that protrudes from the basement onto the sidewalk, preserving the historical and geological character of the scenic thoroughfare. (The fact that the boulder was decomposing meantsignificant feats of engineering were required to preserve it.)

photo_credit Adam Letch
Adam Letch

On the residential levels, the retreating layers of the stacked facadearedeliberately unimposing even as it creates a distinctive and visually pleasing architectural identity for the development, ultimately making a positive architectural contribution to the public domain.

The pivoting faces of the terraces and deep overhangs create protected outdoor living spaces for each apartment with spectacular views. At the same time, frosted glass lateral fin walls have been angled to maximise ocean views andmaintain the privacy of residents and neighbours.

photo_credit Niel Vosloo
Niel Vosloo

The refined detailing of the façade, contrasting crisp white horizontal lines with dark, blade-like pergolas (which in turn complement the dark bands of fenestration), fragments the building’s mass while providing moments of interest within a holistic aesthetic.

The restrained natural palette of materials blends in with the beautiful natural surroundings while planted terraces on each level soften the building’s edges and blend in with the natural environment, as does the treed ‘spine’ running the vertical length of the development. The development retained 25 existing trees on the site and added 101 large trees (plus over 3000 small plants and shrubs).

photo_credit Niel Vosloo
Niel Vosloo

Generous landscaped bands of indigenous greenery on either side of the property soften its relation to the public thoroughfares on either side, such as the Biskop Steps, a popular training route for joggers and walkers.

Clifton Terraces won the SAPOA Award for Innovative Excellence in the residential developments category 2018.

photo_credit Niel Vosloo
Niel Vosloo
photo_credit Niel Vosloo
Niel Vosloo
photo_credit Niel Vosloo
Niel Vosloo
Featured Projects
Latest Products
News