D-LEGIS LABORAL | DESPACHOS
Mariela Apollonio

D-LEGIS LABORAL | OFFICES

Carmen Baselga als Innenarchitekten

The new facilities of D-Legis Laboral, designed by Carmen Baselga_Taller de proyectos, are located on the second floor of Casa Castelló, a building designed in 1914 by architect Javier Goerlich in the heart of Valencia's Eixample district.

The project consisted of structuring the space to organize the tasks of this consultancy.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

We will clarify that this apartment was found with very few traces of its glorious past, just the carpentry of the windows of the lobby and those facing the main street, a doorway and little more, but neither ceilings nor floors of origin had been maintained. Therefore, the little that has been found has been highlighted by integrating it into the project, thus highlighting the historical context of the building. This brings a certain romanticism to the final result, a nostalgic, evocative air, which turns the site into a charming, comfortable and close place.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The objective was to dominate the space, manipulate it, mold it, bending its rigidity resulting from the cancellation of its original character, to turn it into a friendly place, easy to walk through, generating spaces without vertices, fluid.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

For this purpose, a distance has been established between the built space (rather destroyed) and the living space.  This is made independent of the perimeter of what was an old bourgeois dwelling from the second decade of the 20th century, through the design of cylindrical structures based on wooden slats, a kind of fence that delimits the space to be used, giving it an identity.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

In this way a harmony without hierarchies is achieved, there is no predominance of one area over another. Thus, each one dissolves into the next one proposing fluid and intuitive paths. The circle, the protagonist of this project, provides dynamism and is more democratic as it generates spaces that can be shared equally. The slats in two directions make each space enclosed or captured by the palisade permeable.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

On the other hand, as Rossana Orlandi says, "the throwaway concept should be eradicated from our vocabulary".  Transformation is the key word. We should always design furniture and spaces that can grow, decrease, transform. And this is the case, at all times the design team had in mind the idea that this office could be set up in the future in another place while maintaining its essential structure and identity. 

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

Under the same criteria, the red piece of furniture, the protagonist of one of the main offices, has also been designed. It is a piece of furniture that has a life of its own, its elements can be stacked or combined in many ways, even divided, in imitation of nature, in two different compositions in a kind of mitosis as cells do, 

In general terms we distinguish two zones. Most of the room is worked under the concept of open space. Only the area facing the main street is isolated to be used for management offices.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

In the open space area, we highlight the acoustic conditioning system using circular suspended panels made of ECOpanel from the firm Aistec, which is manufactured from recycled PET plastic bottles. This material offers excellent acoustic performance with a pleasant textile texture. Likewise, the circular luminaires with which these panels are combined emphasize the orbicular idea that is the protagonist of this project.

 

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The management offices are distinguished at the entrance by the unavoidable presence of the original woodwork, of considerable proportions. A large glass partition separates the two offices, embraced by a filing cabinet that serves both sides. Vibia's Plusminus lighting system provides unity to this more private area. The textile tape with integrated electrical conductor allows the luminaires to be freely fixed, creating a unique compositional solution.

photo_credit Mariela Apollonio
Mariela Apollonio

The charcoal gray acoustic mural that covers the wall next to the meeting table is the Oriental ECOpanel model by Aistec.

Projekt-Kredite
Innenarchitekten
In diesem Projekt verwendete Produkte
Produkt-Spezifikationsblatt

ElementMarkeProduct name
HerstellerVibia
HerstellerAistec
ECOPANEL
HerstellerAndreu World
NUEZ BQ2746
Produkt-Spezifikationsblatt
Hersteller
Hersteller
ECOPANEL nach Aistec
Hersteller
NUEZ BQ2746 nach Andreu World
Project Spotlight
Product Spotlight
Nachrichten
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
19 Juli 2024 Innovationen
XISUI Design entwirft einen ruhigen, gewebten Metallpavillon, der von Vogelnest- und Eierschalenstrukturen inspiriert ist

XISUI Design mit Sitz in Shanghai ist ein multidisziplinäres Studio mit einem Team aus Architek... Mehr

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
19 Juli 2024 Nachrichten
Kinder Land Bridge und Cyvia und Melvyn Wolff Prairie: Eine grüne Oase in Houstons Stadtzentrum

Der Memorial Park, eine ikonische städtische Grünfläche in Houston, Texas, wird seit... Mehr

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
18 Juli 2024 Nachrichten
Perkins&Will entwirft gemeinschaftliches Londoner Hauptverwaltungsgebäude und „Living Lab“

Das weltweit tätige Architektur- und Designbüro Perkins&Will entwarf die Londoner Euro... Mehr

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
18 Juli 2024 Nachrichten
DREAM stellt ein Gemeinschaftszentrum aus Fichten und Kiefern bei Paris fertig

  Das französische Architekturbüro DREAM hat die ESAT Lozaits-Seguin vorgestellt, ei... Mehr

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
18 Juli 2024 Nachrichten
Kindergarten in Villacurí, Peru, zeigt die Verwendung traditioneller Materialien und Bautechniken

Die Architekten Betsaida Curto Reyes vom Estudio Copla und Ander Bados Sesma vom Atelier Ander Bados... Mehr