Hoowave Water Factory
© MVRDV

Hoowave Water Factory

MVRDV als Architekten

A water factory in Huwei: MVRDV wins competition to modernise a Taiwanese town’s entire water network 

The Taiwan Ministry of Economic Affairs has selected MVRDV’s Hoowave Water Factory as the winning design for a large-scale redevelopment of Huwei’s Beigang River and Anqingzhen waterways. Combining both a strategic masterplan and a landscape design, the proposal aims to modernise the town’s waterway network, ditching the purely mono-functional approach that controls and directs water. Instead, the town will soon have a system that captures and stores water for use and gives space to the river, to nature, and to urban life. The masterplan gives the town a comprehensive strategy for flood resilience while improving the quantity and quality of the town’s available water, as well as integrating mobility networks such as cycle paths, cultural amenities, and ecological systems to create new connections between Huwei, its citizens, nature, and the river. 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

An inland town of around 70,000 people located on the Beigang River, Huwei developed in the early 19th century around its sugar factory. While the sugar factory still operates, a connected alcohol factory was closed in the 1970s, becoming overgrown with tropical vegetation. Today the factory grounds, along with a dike built to protect the town from the river’s floods, form a significant barrier between Huwei and the Beigang River. The town also suffers from water pollution resulting from its urban and agricultural growth, and is unprepared for the more extreme floods and droughts that will come as a result of climate change. 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

The design focuses on five goals: the new Huwei water system will be resilient, ecological, connected, cultural, and – given that completion is expected as early as 2026 – feasible. It proposes the addition of a series of localised, naturally cleaned water buffers throughout the city, with the majority placed on larger, publicly owned properties such as schools to streamline their implementation. It also aims to purify and naturalise the Anqingzhen Channel, an irrigation canal running through (and in places, beneath) the town that has come to serve as a polluted and smelly wastewater drain. The cleaned and naturalised canal provides the opportunity to open the disused portions of the factory, creating a park space in the heart of the town. By doing so, the Anqingzhen Channel can return to its former status as an important focus for leisure activities. 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

“By combining aquatic interventions with mobility and cultural attractions, we open the embankments of the river and canal to the town”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “Water buffers reduce runoff and help to increase biodiversity and to keep up with climate changes. Our design offers accessibility to riparian leisure spaces and cultural places, generating a more meaningful connection between people and nature… a wonderful resilience.” 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

Transforming the dike to the south of the town’s core into an accessible urban space, the design creates connections to the waterside, opening up the area between the river and the dike for further uses such as viewing platforms and sports fields. The uses in this area, now called Beigang River Park, are carefully considered along multiple criteria: split into multiple sections, they synergise with the town districts on the other side of the dike, while also taking into account the expected frequency of floods at various distances from the river. Three new cycle routes are also added that use the now-accessible dike as their spine: one 2.7-kilometre loop around the boundary of the sugar factory; one 6.4-kilometre loop along the dike and back along the riverbank; and one 8.4-kilometre loop that connects the heart of the town to the Pinghe Flood Detention Pond in the east. 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

In addition to the Beigang River Park, the plan elaborates on two more zones of specific focus. The proposal for the Anqingzhen Waterland shows how a naturalised Anqingzhen Channel can become part of a forested park in the disused zones of the Sugar Factory premises. Part of the city-wide flood control system designed to retain, purify, and reuse rainwater for leisure and biodiversity, the water levels of the Anqingzhen Channel here will vary according to the seasons, creating small islands for a number of leisure activities. Meanwhile, the Pinghe Lake design proposes that what is currently a flood detention pond can become an ecology hotspot, and a destination on the edge of the city for walkers and cyclists. 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

Hoowave Water Factory gives water quality and health the same priority as culture and economy. Improved infrastructure and healthy ecological systems with integrated cultural amenities will make the river landscape more attractive, linking the city and the natural environment in a way that benefits all. 

photo_credit © MVRDV
© MVRDV

Team:

Client: Taiwan Ministry of Economic Affairs (MOEA)

Architect: MVRDV Founding Partner in charge: Winy Maas Director: Enno Zuidema

Design Team: Hui Hsin Liao, Kristina Knauf, Daniel Diez, Maria Pedal, Chun Hoi Hui, Chi Yi Liao, Dirco Kok, Luisa Correa de Oliveira, Daniele Dalbosco, Chang Liu, Cai Huang, Nahid Aghaie Tabrizi, Zhijia Xiong Visualisations: Antonio Luca Coco, Jaroslaw Jeda, Stefania Trozzi, Marco Fabri, Lorenzo D'Alessandro

Images: ©MVRDV

Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Co-architects: The Urbanists Collaborative; Elite Engineering; jlin Architects

Water consultant: Deltares

Electromechanical engineering: Godson Engineering

Mobility engineering: Smartway Solutions

Local cultural advisor: National Formosa University

Community communication: Food communication Taiwan

photo_credit © MVRDV
© MVRDV
photo_credit © MVRDV
© MVRDV
Products Behind Projects
Product Spotlight
Nachrichten
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
19 Juli 2024 Innovationen
XISUI Design entwirft einen ruhigen, gewebten Metallpavillon, der von Vogelnest- und Eierschalenstrukturen inspiriert ist

XISUI Design mit Sitz in Shanghai ist ein multidisziplinäres Studio mit einem Team aus Architek... Mehr

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
19 Juli 2024 Nachrichten
Kinder Land Bridge und Cyvia und Melvyn Wolff Prairie: Eine grüne Oase in Houstons Stadtzentrum

Der Memorial Park, eine ikonische städtische Grünfläche in Houston, Texas, wird seit... Mehr

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
18 Juli 2024 Nachrichten
Perkins&Will entwirft gemeinschaftliches Londoner Hauptverwaltungsgebäude und „Living Lab“

Das weltweit tätige Architektur- und Designbüro Perkins&Will entwarf die Londoner Euro... Mehr

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
18 Juli 2024 Nachrichten
DREAM stellt ein Gemeinschaftszentrum aus Fichten und Kiefern bei Paris fertig

  Das französische Architekturbüro DREAM hat die ESAT Lozaits-Seguin vorgestellt, ei... Mehr

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
18 Juli 2024 Nachrichten
Kindergarten in Villacurí, Peru, zeigt die Verwendung traditioneller Materialien und Bautechniken

Die Architekten Betsaida Curto Reyes vom Estudio Copla und Ander Bados Sesma vom Atelier Ander Bados... Mehr

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
18 Juli 2024 Spezifikation
25 beste Bad- und Küchenarmaturenhersteller

Sanitärkeramik erfüllt die funktionalen Bedürfnisse von Bad und Küche. Wasserh&a... Mehr

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
17 Juli 2024 Nachrichten
CEBRA entwirft dänischen Wohnkomplex mit unregelmäßigem Sternplan und skulpturaler Form

Das dänische Architektur- und Designbüro CEBRA hat ein ehemaliges Dampfmühlengelä... Mehr

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
16 Juli 2024 Nachrichten
Der Designer Maurice Mentjens entwirft einen vergoldeten Reliquienschrein mit Tecu® Goldverkleidung von KME

Die KME Germany GmbH & Co. KG wurde von Archello in die Liste der 25 besten Hersteller von Metal... Mehr