SHN Residence

SHN Residence

Architekt
Doron Sheinman Architects
Standort
Neve Shalom, Israel | View Map
Projektjahr
2019
Kategorie
Gehäuse

Privathäuser
Amit Gosher

SHN Residence

Doron Sheinman Architects als Architekten

The SHN residence at Neve Shalom is a private two-story building for single-family occupancy.

Located at Wahat al-Salam/Neve Shalom—a one-of-a-kind Israeli Arab-Jewish village committed to cultural equity—the house’s position embodies the experience of accommodation in terms of both openness and hospitality. 

Shaped in a ‘U’ around a celebratory entrance yard, the house’s typology conveys an invitation to enter, while simultaneously functioning as a protective shield for its dwellers. The wide, open and well-lit space at the entrance floor creates continuity, which is gently interrupted by the various moments of attraction within it.  One of those moments is the living room. It functions both as part of the illusion of an extended interiority, and as a pivotal moment in and of itself. Placed at the intersection of the mesmerizing outdoor—far and near—views and the house’s left and right wings, it defines a center of living that is responsive to both the residence’s dwellers and the outer social context. 

At an axial distance of approximately 1.6 kilometers from the SHN Residence is the Latrun Monastery. The Monastery was founded by French Trappist monks in 1890; in 1970, with the establishment of the peace community of Wahat al-Salam/Neve Shalom, the monks granted the village its lands. Attuned to its surrounding, the house is built out of respect for and reciprocity to its social setting. Set back by an existing row of olive trees, it functions not only as an attentive figure, but also as one that transforms external constraints into internal assets. The separation provided by the row of trees enhances privacy and protection, and at the same time allows for a clear organization of the lot.

The trees’ linearity, rhythm and distance from the adjacent lot played a significant role in the shaping of a ceremonial entrance which uses circulation as its unifying element. The continuous nature of the outer and inner circulatory networks constructs a holistic experience of domestic travel in which a close, intimate familiarity with the building is gained through motion. What begins in an encircling gesture from the building’s back to its front yard continues in a seamless circular motion within the main residence’s staircase. These stairs naturally bind the more public space of the entrance floor and the upper, more private, residents’ area. This integrated experience reaches its peak with a balcony overlooking the Ayalon Valley and the remarkable Latrun Hill.

Text written by Lior Galili.

Projekt-Kredite
Produkt-Spezifikationsblatt

Featured Projects
Latest Products
News