Raw concrete

An overview of projects, products and exclusive articles about raw concrete

NachrichtenGuides • 20 Sept. 2020

A guide to designing with concrete

Known for its design flexibility and visual appeal, concrete is without a doubt a favoured material -  if not the favourite material - of architects. We’ve taken a look at the evolution of concrete in the field of architecture over the centuries in our Compact History of Concrete. Here, we take a practical look at the use of concrete in current architectural practice and some of the key points to consider when designing with concrete. Colour and Texture: Colour and texture are perhaps two of the biggest ways to make an impact with concrete.   Concrete is of course known and loved for its smooth mid-grey tones. But many projects in latter years have made a statement by adding colourful pigments, including bright red, yello... Mehr

Projekt • By PALMAPrivathäuser

Litibu

The 50m2 bungalow is located in Litibu, a small town on the coast of the Mexican Pacific. The bedroom and living space are seperated in two volumes to create an open patio in between. The climate was the main driver of the design, high palapa ceilings cover the main spaces, which in turn can open fully towards the outside. Pigmented stucco was used rather than paint to avoid humidity build-up in the walls. Built in concrete interior elements such as the kitchen counter, shelves or lintels are shown on the facade as a playful break to the symmetry of the project.   Material Used: 1. Raw concrete 2. Green stucco 3. Natural wood Mehr

Projekt • By Peter Pichler ArchitecturePrivathäuser

House in Mexico

The project is located in Jalisco, Mexico on the West Coast of the Pacific Ocean. It embraces a full conversion of an existing house of the 1960s.   The site of the house is on a silent road close to the beach on a rectangular plot, surrounded by small and typical 2 storey houses. A little garden at the entrance of the house on the west side creates an open space that can be used for parking as well.   The volume of the two-storey building is cut by three atria in order to let in natural light and a double height ceiling at the entrance of the building. The first floor is mainly for a living and kitchen area as well as guest rooms and two bathrooms. The upper floor has two bedrooms as well as two bathrooms and a big terrace fa... Mehr

Projekt • By Tal Goldsmith FishAusstellungsräume

OIG Showroom

The new showroom and demo hall was planned for a company that manufactures healthy cooking appliances, in a healthy and green atmosphere, made by natural materials.Raw concrete, Corten steel, birch plywood and lots of greenery.   The architecture of the space and it’s elements are what define the hall. Built of raw concrete, the hall is divided into two spaces. On the ground floor, the demo hall and on the Corten steel Gallery above - display of the healthy cooking appliances. The floor is covered with birch plywood and on it’s edges we planted herbs and greenery.   Diagonal plywood bleachers were built for the participants and guests of the showroom in order to keep the space as minimal as possible and avoid using... Mehr

Projekt • By Dyer BrownHotels

Studio Allston

Dyer Brown’s reimagining of a 1960’s vintage building located in Boston’s vibrant Allston neighborhood transformed Studio Alston into a hip, boutique hotel. Originally a Ramada Inn, the converted 60,000-square-foot, 117-key hotel reflects the flourishing artist community in the rapidly expanding Allston neighborhood of Boston, Mass. The redesign included complete gut renovations of the first floor and basement, and collaborations with 21 local artists on original works for the lobby, guest rooms, and other spaces.    The desire of Dyer Brown’s development team to embrace the surrounding creative community inspired a design process that would involve local artists directly from the earliest stages. Colorfu... Mehr

Projekt • By Archimontage Design Fields SophisticatedPrivathäuser

Pakkret House

A gigantic wall of 7.5 meter height at the front facing west is divided into several strips, various in sizes and thickness levels, parting and overlapping freely from different angles and directions. Covered by brownish-orange terracotta tiles, the wall stands high to support a translucent roofing panel where many small lights strung in rows like waves. These decorative elements on the front of the two-story house in Pak Kret, Nonthaburi not only shade the house from direct sunlight but also intentionally create an interplay between natural sunlight and the light after dark: a lively area of a conversation with light. The 96 sq.w plot is located behind the Sahakon 3 Market in Pak Kret, Nonthaburi. From the desire to expand the residence t... Mehr

Projekt • By ES_ARCHITECTURE (Erez Segalovitz)Büros

HEU & Co. Law Firm Office

HEU & Co. lawoffice befindet sich im Büroturm Midtown, einem neuen 50-stöckigen Hochhaus im Zentrum des Geschäftsviertels von Tel Aviv. Der Turm ist Teil eines städtischen Entwicklungskomplexes mit gemischter Nutzung, der Gewerbe-, Büro- und Wohnräume sowie Parkplätze umfasst. Im Süden ein Blick auf die Skyrise der Stadt und den Ayalon Highway. Im Westen bietet sich ein atemberaubender Panoramablick auf die Stadt und das Meer.   Da die Anwaltskanzlei HEU & Co. eine spezifische Spezialisierung auf Immobilien hat und Unternehmer und Bauunternehmer vertritt, haben wir Merkmale aus der Baupraxis in den Projektentwurf einbezogen. Die rohe Betonwand mit dem Gitter aus sichtbaren Stahlbewehrun... Mehr

Projekt • By I-Con Architects and Urban PlannersBüros

Office Complex for Gopal Printpack Solutions

Located in Metoda, an industrial zone in Rajkot is Gopal Printpack Solutions factory. It is one of the leading companies in Gujarat which excels in delivering customized packaging solutions. This architectural solution proposes the realization of an office building as the most representative element while the factory is kept in the background. The square plan of the office building is tilted at an angle against the rectangular site and the factory, to make it stand out on the site.   The design intention was to develop a language of the complex that showcases the manufacturing process of the factory. The process is such that a blank plastic sheet is dipped sequentially into inks of various colors that amalgamate to form the final Pri... Mehr

Projekt • By Uygur ArchitectsPrimarschulen

TED Ankara College Campus

Ted Ankara College, giving education to 6000 students per year for 70 years, used to have a strong relation with the city thanks to its location, though with a lack of open spaces. The project aims to increase the amount of open spaces while intensifying the social life-education relation. As a significant design principle, contemporary education is adopted by composing various indoor and outdoor common spaces. The main theme is interpretation and projection of city simulation in a campus plan. City life is considered as the main educational framework by providing numerous common places where education comes into the practice.The classrooms are defined as “ateliers” instead of being compartmented rooms, while the surrounding env... Mehr

Projekt • By Dominique Perrault ArchitectureUniversitäten

Mechanics Hall

Der Campus der Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne ist historisch um den Maschinenbau herum entstanden. Seit Anfang der 2000er Jahre hat die EPFL selbst mehrere Umbauten vorgenommen, um ihre Aktivitäten in Lehre, Forschung und Innovation auf höchstem Niveau zu fördern. Der Campus und die Gebäude wurden saniert, darunter auch das Gebäude ME, das Anfang der 70er Jahre vom Team Zweifel + Stricker + Associates gebaut worden war und das allmählich eng geworden war und sich rasch verschlechterte.   Das neue Gebäude mit einer Gesamtfläche von über 223'000 Quadratmetern verteilt sich auf vier Überbauungsebenen und eine Infrastrukturebene. Das Projekt, das als groß ang... Mehr

Projekt • By CAPEXUSBüros

MSC

Die tschechische Niederlassung von MSC, einer der größten Reedereien der Welt, ist in neue Büros in Smíchov, Prag, umgezogen. Die neuen Büros für fast 100 Personen werden von Rohbeton, Holz, Pflanzen und einem Schiffscontainer dominiert. Doch es war eine Herausforderung, es in die achte Etage zu schaffen. Der Container musste zunächst in den Büros zugeschnitten und wieder in seine ursprüngliche Form geschweißt werden.   In den ehemaligen Büros des Unternehmens fehlte ein Raum, in dem sich die Mitarbeiter treffen konnten. Die Architekten von CAPEXUS entwarfen daher einen Entspannungsbereich mit einer Teeküche inklusive informeller Sitzgelegenheiten.   CAPEXUS hat e... Mehr

Projekt • By Juergen Pollak Photographie + FilmPrivathäuser

Residence at the Albtrauf

Self-confident solitaire What exactly makes for a good house is not laid down anywhere. The question "How do we want to live?" is too personal, as is the answer. All the more astonishing is the fact that in modern residential areas, single-family houses are as alike as two peas in a pod. In a new residential quarter being built in Neuffen, a town in Württemberg, Stuttgart-based architect Henrik Isermann has implemented an ensemble of two residential buildings for his wife's family that self-confidently demonstrates how to creatively deal with the provisions of a regulatory development plan. In the context of the neighbouring buildings it gives the owners their own architectural expression, and although both buildings share the same de... Mehr

Projekt • By Plus ArchitectureBars

Persone Bar and Restaurant

THE ITALIAN LANEWAY REDISCOVERED Overlooking the Brisbane River from the podium of the new W Hotel, along Brisbane’s North Quay, this exciting new Italian restaurant creates a unique, raw Italian environment inspired by the authentic Italian laneway that sets this restaurant apart from all other offerings in Brisbane.   Persone brings about discovery and intrigue to this riverside venue. The thoughtful design creates a space of tapered light, paired with a little grit, to become a moody and memorable space that inspires feelings of curiosity and comfort.   The restaurant seats 210 diners, along with a 12-person private dining room with wine cellar and an outdoor terrace bar with lounge and dining. It appeals to the larg... Mehr

Projekt • By KOLMOAusstellungen

Moments of History / The Time Corridor

Multimedia exhibition in the corridor between historical and new building of the National Museum in Prague.The corridor is a raw concrete shell connecting places, transferring information, and organizing people. A cast of free underground volume in between the city's infrastructure. We have inserted three bodies with a length of 56 meters into it, which creates space for time transmission.   Wenceslas Square. Key public space in the Czech Republic. The venue of the most important events. The crossroads of the history of our nation. We present our history on the footprint of one century and the story of the architectural development of the two 720 meters long facades of the square.   To be sufficiently authentic, the most moder... Mehr

Projekt • By Pedro Henrique | ArquitetoPrivathäuser

House CG

A place, that arises from an elevated plan in relation to the street, and opens itself onto a field, is defined by the large trees that give us visual sensations, experienced as a result of the various colour palettes that each season brings. A set of volumes draw the house that embodies a recognisable archetype and divides the intimate and social area, separating the bedrooms from the kitchen and living rooms. These volumes are organised in different orientations in search of the best relationship between them, and each other with the outside.   The contrast between the raw concrete facades and the interior of the house creates an intimate tactile sensation, experienced through the patios, the skylights and the stairs. The social ar... Mehr