Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

15 Aug 2022 News

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes Meyer and Hans Wittwer, was added to the UNESCO World Heritage List. To meet the demand caused by a subsequent interest in visiting the building, this new visitor centre by Steimle Architekten was constructed. The new visitor centre strikes a delicate balance between being subordinate to the Bauhaus monument, while at the same time asserting itself as a high-quality urban architectural structure. 

photo_credit Brigida González
Brigida González

A visit to the site is comprehended as a sequence of experiences in analogy to the effects that Hannes Meyer calls ‘psychological’ effects. Integrated into the pine forest landscape that surrounds it, the visitor centre provides its guests with the first glimpse of the Bauhaus monument. Visitors are then guided by the long-stemmed pines of the forest in what is a gradual exploration of this culturally significant location.

photo_credit Brigida González
Brigida González

The centre itself is a simple, linear structure slightly elevated above the level of the forest. Visitors are welcomed inside via a spacious reception terrace with a  massive cantilevered canopy. The architecture and its design come from a functional and structurally elaborated concept and monolithic construction.  The chosen design language of the building is inspired and reflected by the graphic systems and technical equipment of the Trade Union School, achieving an independent aesthetic by following its function.

photo_credit Brigida González
Brigida González

The building is glazed on almost all sides. Barely perceptible filigree round steel supports in front of the glass façade, embedded in the circumferential roof edge at the upper support. The wall panels of the ancillary rooms contribute decisively to this static balancing act.

photo_credit Brigida González
Brigida González

Once inside, the visitor centreis an open-flowing sequence of rooms. Situated on the eastern side of the site, and towards the Bundesschule monument, a large showroom runs the length of the building. The showroom can be divided flexibly while maintaining continuous visual contact with the listed building. Ancillary rooms are oriented compactly to the west of the site and oriented to the parking areas. 

photo_credit Brigida González
Brigida González

Finally, the horizontal formwork pattern used on rough-sawn boards gives the building an honest material character that focusses on the essentials. 

Related Content
Latest News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Featured Products
Featured Projects