2LH House

2LH House

Architect
Luciano Kruk
Location
Northern Greater Buenos Aires area, Argentina
Project Year
2016
Category
Private Houses

2LH House

Luciano Kruk as Architects

After carrying out some market research on the middle classes’ housing needs in the Northern Greater Buenos Aires area, our client, a medium sized building company, learnt how scarce commercial offer of high constructive and architectural quality houses is as opposed to how greater the demand for it. In view of these results, they decided to have a replicable housing prototype designed for them by our Studio: 2HL House


A single storey house was commissioned, that should be adaptable to medium sized plots (17 to 20 m wide and 35 to 40 m long) and should not have more than 170 m2in total. The programme—set up by the client—aimed at fulfilling an average family’s needs: a social area, composed of integrated living-dining-room and kitchen, a master suite, two smaller bedrooms sharing a bathroom, service areas, a solarium, a swimming pool, and a grill.


Based on these requirements, the Studio projected a house in a pure prism organized over a 1 m2 modulated grid, with mostly blind side walls and open front and rear facades.


We suggested that all rooms should be disposed around a central patio, as not only would it improve the interior lighting but also, due to the floor plan organization, would encourage cross ventilation throughout all areas of the house.


Speed and constructive practicality, along with costs control, determined the choice of materials. Instead of the exposed concrete we traditionally use, clay hollow brick masonry was selected; also, instead of going for concrete flooring, it was decided that 1 mt wide square cement-looking porcelain floor tiles would be used.


Aiming at preserving the intimacy of the front rooms—while preventing them from losing their views of the outside—and controlling direct sunlight in the inside, wooden vertical parasols and a pergola, sustained by double-T iron beams, were designed. A similar solution was employed on the rear, to produce a veranda that would project the master suite and the social area.


With the purpose of projecting the light and the virtually expanding the inside, a bright chromatic palette was suggested, while darker colors were proposed for the outside so that it would dialogue with the natural surroundings without competing with them.


The first house of the series was built in 2016 in La Comarca, a suburban neighborhood near Nordelta in Tigre, Province of Buenos Aires.


Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More