560 Restaurant

560 Restaurant

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2006
Category
Restaurants
Fernando Guerra / FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom FlooringCIN, S.A.
bathroomgsi
tilemolde
WallcoveringSonae Industria
Glassvirclar
showerWaterevolution

Product Spec Sheet
Bathroom Flooring
bathroom
by gsi
tile
by molde
Wallcovering
Glass
by virclar
shower

560 Restaurant

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The restaurant is placed on the ground-floor of an old building in bairro alto, lisbon’s city centre. By hosting different commercial uses, it suffered some changes in order to respond to different functionalities throughout the 20th century. Its last known use was an internet café and tea house, both functioning at the same time. Since the program was to design a restaurant, our intervention estimated a new interior reorganization. The space itself is divided in two separate parts – the 1st corresponds to the two dining-rooms and the 2nd one to all the services inherit to its well function. The entrance is made by two separate doors, each one of it sided by two huge windows. The original façade was partially recovered but totally kept.


Although each one of the rooms has a separate entrance, and besides the apparently separation caused by the central volume that corresponds to the access and staircase to the house building above (underneath who the storage is placed), they both work as one single spatial area. The unity of the two spaces is given by the wooden material (osb) that fully coats the space (floor, walls and ceiling) in both rooms with a height of 2,85m. Some square holes were here and there made in this wooden coating in order to illuminate the space by showing the light that is placed behind.


The separation between the eating area and the services area is made by a Portuguese black tile wall, which marks the change in materials and draws the line to where the kitchen, bar and toilets are. This wall doesn’t touch the perimeter in both ends in order to be read as a volume and at the same time creating two entrances – to the bar on the left and to the toilets on the right. There’s an extra re-entrance in the same material which leads to the kitchen.

Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More