Albini Office

Albini Office

Architect
Dico si Tiganas
Location
Cluj-Napoca, Romania
Project Year
2015
Category
Offices
Alexandra Bendea, © dicositiganas 2016

Albini Office

Dico si Tiganas as Architects

At the junction of two streets and two neighborhoods, one of houses between and after the war, and the other of houses of the 60s, a family of lawyers wished for an office of their own. A new building was meant to rise instead of a small and old family house that would have kept all memories only by its simple existence. However, beyond the intimate memory, the young lawyers have expressed their desire to build a landmark in the neighborhood, at a crossroads. The theme of the project required from us a contemporary expression, solid and transparent at the same time, a grading of spaces and a partition based on their team’s capability. We have worked with samples, as a tailor would do, so as to fit perfectly for those whom we outline the spaces for. The project is a scale exercise. The town planning regulations for a small lot, for a house in our case, made us to carefully analyze all joint formulas for surfaces which put on a simple, indivisible volume. The light withdrawals, sizes and positions of the holes, beyond the connections with interior spaces, aimed to match so as to be able to control the problem of scaling. In the vicinity a block of flats twice as high, and beyond it one three time taller and bigger, made us try transitions and mediations using all means available. The existing mature vegetation, giving up fences and amplifying the public space, combining materials and textures, represents the repertory of elements in fitting into that background. Basically an adequate architecture must find the proper balance from which the customer’s aspirations for landmarks are not to be missing.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More