Anjos Loft

Anjos Loft

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2015
Category
Housing
FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA

Anjos Loft

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The existing space used to be a small abandoned lighting products factory facing the inside of a very disqualified block in the neighbourhood of Anjos, Lisbon. The interior was composed by two naves, one of which with 2 floors and the other with a mezzanine floor and a double height ceiling area. The acquisition of the space by a film director and a photographer had the assumption of transforming the site into a place of artistic creation, exhibition and temporary residence. The morphology of the space showed ideal characteristics for its intended use since it was an open space with no partition walls. The semi-basement like location means that the only openings to the exterior are the two major existing concertina gates in iron. However, at the 1st floor level, there are two low windows above these gates, through which an oblique light enters.


The intervention created a working area on the left nave and a more private area, of residential nature, on the right nave. Close to the right wall of the Loft, a new steel staircase giving access to the mezzanine was designed and in its extension a kitchen open to the whole space. On the ground-floor, two bathrooms were also created, one to support the living-room and another one to support the garage/exhibition areas. In the garage, the existing stairs are recovered, taking advantage of the space underneath for storage. On the 1st floor a sound studio is installed in the working area, and a complete bathroom on the mezzanine. These two new compartments, have a translucent glass wall each, thus allowing the passage of light. A velvet curtain separates the sleeping room from the rest of the area.


Concerning materials, it was intended to recover the original properties of the industrial environment, with the necessary adaptations in order not to compromise the comfort of living. The existing plastered walls, result of various interventions which the space has undergone over the years, were picked to the bone in order to expose the solid brick or stone that constitutes it and painted white afterwards. On the floor, the screed was redone, flattered and varnished. The iron elements such as balustrades, stairs, doors, tensioners (structure) and the new fireplace were endorsed and recovered, painted in black or white, thus regaining its major role in the space.

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More