Avenel House

Avenel House

Architect
Paul Morgan Architects
Location
Avenel, Australia | View Map
Project Year
2006
Category
Housing
John Gollings

The Avenel House

Paul Morgan Architects as Architects

Situated on an expansive property in Central Victoria, the design of this four-bedroom house has been inspired by the dynamic landscape elements apparent at this exposed rural setting.


These ecological conditions have been used to generate formal and spatial qualities of the design. The modeling of these dynamic forces—wind and sun - on the skin of the building has produced a performance envelope.


Timber louvres on the east and west of the building protect it from the low morning and afternoon sun. Wind scoops on the roof trap and amplify favourable prevailing winds to aid in cooling the house.


The plan bends along the contours of the hillside into a chevron which embraces the view. Bedrooms and the living room are strung along the contours, connected by a long corridor. The master bedroom is at one end of the house and other bedrooms and bunkroom at the other.


The Avenel house combines a lightweight metal skin with a more grounded stone and concrete base. Strathbogie granite has been quarried from the site, cut and laid to form a strong relationship between the house and the landscape.


The house was designed for ease of access to surrounding areas, and so that a choice of areas was made available. Steps allow children to run up the hill, and a full-scale Australian Rules football oval - complete with goal-posts - is built into the site.


External Materials Strathbogie Granite (on site), Alucabond, Merbau decking, Bluescope steel Lysaght Klip-Lok roof decking and wall cladding (Surfmist)


Internal Materials Strathbogie Granite (on site), seasoned Brushbox floorboards, Dulux paint, Feltex carpet


Fixtures and Fittings Caroma Bathroom & Laundry fixtures, Quarella reconstituted stone kitchen & vanity bench tops, Laminex joinery laminate, New City Ceramics bathroom & ensuite tiles


Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More