BOTANIQUE Hotel & Spa

BOTANIQUE Hotel & Spa

Architect
CANDIDA TABET ARQUITETURA
Location
Campos de Jorão, Brazil | View Map
Project Year
2012
Category
Bars

Hotels

Restaurants
Tuca Reinés

BOTANIQUE Hotel & Spa

CANDIDA TABET ARQUITETURA as Architects

Nestled in a confluence of three rich river valleys, amid picturesque hillsides and stunning ridges in the heart of the Mantiqueira Mountains, south-east of Brazil, Botanique Hotel & Spa is enveloped and surrounded by lush, mid-tropical Atlantic forests, 1.200m above sea level.


The process began by studying the built tissue of the vicinity areas. In the main town nearby lie a large number of private houses from the 19th century, that although being in Brazil, they follow a Normand style. Architecture was about dealing with an existing local “European borrowed” styling and to introduce a contemporary appeal besides authenticity. On the other hand, the whole design of the complex was developed around the concept of elegantly combine the owner’s reclaimed wood collection with the beautiful environment. The client spent many years rescuing and collecting from different demolition sources beautiful and rare wood elements such as beams, columns and parquets, with the idea to give them a new life in what then became the buildings that compose this project. More than 250 cubic meters of old wooden pieces (some dating from more than 120 years ago) were reused on floors, doors and structural elements, proving the amazing durability of wood as a construction material. Botanique’s architecture proposes then, the experience of having a wood construction placed in the heart’s source of its raw material: the forest.


The complex consists of a main building containing six rooms, a restaurant and a spa. Detached from this building eleven villas were designed as a series of connected views, bedrooms, fireplaces and charming bathrooms providing continuity to a sequence of experiences. The main building’s design was focused on harmonizing pitched roofs floating over monumental glass facade, creating playful asymmetries and mixing vernacular materials such as local stone and wood. A truly unique style emerged as large volumes of stone, towering glass facade, chocolate colored slate and the old reclaimed wood pillars and beams combined among themselves. The beauty of the rough wood with its screwed junctions was deliberately exposed, going beyond their natural structural function but becoming a key element of the aesthetics of the building and of the interior architecture. When confronted to solve a complex wooden structure, and working close to wood engineering specialized consultants, technical and ingenious solutions appeared. This fact indeed became (and enriched) the aesthetics of the project as well.


In the villas conception it was intended to take the maximum advantage of each individual implantation, creating all different plans but giving them a common identity at the same time. Basically we positioned the villas considering their accessibility and in a way that they would not interfere on the site’s existing topography.


The enormous stones contributed to keep the warm feeling when combined with the wood, keeping the main elements within a calm colour palette based in nuances of yellow. So the green of the surrounding forest was the only color allowed to be juxtaposed onto the natural yellowish stone and wood tones that enveloped the building. Due to the lightness and transparency of the monumental glass facade, this natural green backdrop completed the interior design just as beautifully as it composed the exterior views.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More