C Penthouse

C Penthouse

Architect
Vincent Van Duysen Architects
Location
Antwerp, Belgium
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Vincent Van Duysen Architects
Koen Van Damme
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TapwareVOLA
FireplaceMetalfire Architectural Fireplaces
Mortex plaster technique on walls/floorsDankers Decor
natural stoneEggermont Natuursteen
Joinery/woodworkVandenbroekInterieur
LightingViabizzuno

Product Spec Sheet
Mortex plaster technique on walls/floors
natural stone
Joinery/woodwork
Lighting

C Penthouse

Vincent Van Duysen Architects as Architects

Inspired by the beautiful panoramic view of the River Schelde and the blue stone along the gray quayside, the project is arranged around the axes of its views and volumes allowing each zone to take advantage of this spectacular location.


The concept of the project was to create an ‘urban loft’. The concrete ceiling and rough timber refer to the historical warehouses which have an architectural presence in the surrounding quay and the city. The spacious and volumetric approach is inspired by the abstract and Cubist artwork of Georges Vantongerloo, an Antwerp artist and cofounder of the art movement De Stijl.


The project uses strong architectural sensitivity and qualities in a residential apartment context. The sculptural architectonic approach corresponds to the abstract expressionist art collection of the owner. The walls and floor are finished in the same material to rigorous detail as this results in a sober and textural appearance. The material selection is a manifestation of the gray tones of the Schelde and its quayside, as well referring to the Arte Povera movement where drift wood, metal, earth and concrete were used.


From the beginning of the design process the width of thetimber planks and the concrete ceiling were imperative for the entire project. The central monolithic volume enclosing the fireplace is positioned in a way that all surrounding spaces have a direct connection however are separable through use of a full height sliding door.


The floor level of the entrance is slightly raised to match the height of thefacing terrace. This intensifies the spaciousness and contributes to the separation between the public zone to the front and the private to the back. The private rooms have a more intimateexperience through the use of reclaimed timber planks to the ceiling and walls.


Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More