Dear Ginza bldg. Project

Dear Ginza bldg. Project

Architect
amano design office

Azzurro Architects

Atorie Oica
Location
Ginza-1-chome, Chuo-ku, Japan | View Map
Project Year
2013
Category
Offices
Nacasa & Partners Inc.

Architectural outline

amano design office as Architects

The client is a developer company. It purchased a long-sought after lot in Ginza, and planned to build a commercial /office building. The building site is on the Ginza 1-chome Gaslight Street, which is one street behind the Ginza Central Street.


It is on the back side of the Mizuho Bank and Pola Ginza buildings on the Central Street. The atmosphere is quite different from the gorgeous Central Street, and the site is on an empty street which is often seen behind the street with large-sized buildings. Attracting as many people as possible into such a street is our task. The client desired the building to be a gorgeous existence. In addition, the designer desired to provide a “slight feeling of strangeness” to the passersby that would attract them to the building.


Considering the views from the inside, simply obtaining openness with glass seems futile, since the outside scenery is hopeless. Therefore, a double skin structure is employed, which consists of glass curtain walls and graphically treated aluminum punched metal. The façade becomes a part of the interior decoration and obviates the need for window treatments such as blinds or curtains. By using a double skin, reduction of the air conditioning load and the glass cleaning burden was also intended.


The irregular façade design was determined by computing a design to avoid arbitrary forms and to approximate forms in nature. We thought that a well-made incidental form would likely be a less-disagreeable design. In the neighborhood of mostly modernist architecture with horizontal and vertical or geometric shapes, the building has a proper feeling of strangeness, attracts special attention, and has an appeal as a commercial building. The abstract flower graphic is used to balance the impression of the façade, i.e., to free it up from becoming too edgy.


By computing the design, individual aluminum punched panels are irregular with different angles and shapes, yet all fit into a standard size, resulting in excellent material yield. To avoid being clunky, an extremely lightweight structure is required. Therefore, much caution was taken in its details. The colored LED upper lighting, which is installed inside the double skin, entertains the passersby with different programs depending on the season. Expected tenants included a beauty salon and esthetic salon, and the expectations are materializing.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More