Department Store

Department Store

Architect
LABVERT
Category
Offices

Shops

Department Store

LABVERT as Architects

LABVERT Designers Refurbish Storefront Facade in Wels“Windows of Wels” – A Facade with a View


The Vienna-based LABVERT design studio around chief designer StephanVary is responsible for the refurbishment of a storefront facade in the OldTown of Wels, Upper Austria. The architecture accommodates to the existingadjacent buildings from the 19th and 20th century while giving materialexpression to a contemporary interpretation of inner-city store architecture.


Store tradition & sky view: Proportions and dimensions adjusted to neighboring buildings


When, in the late 19th century, the first department stores opened in Europe’sbig cities, this was the first time that retailers sought to attract customers withglazed storefronts, large shop windows and passageways. Technological innovationmade it possible to open up closed facades and let the urban street lifepassing by get a glimpse of the glittering world of consumer goods. For thedesign of the storefront in Wels, LABVERT developed classical departmentstore architecture further by affording not only a view of the world ofconsumer goods, but also of the sky above.


Eight generously dimensioned windows dominate the square-grid facade.With their frames protruding from the wall at different angles, facingdifferent directions, they break up the rigid alignment pattern of the facade.The buildings around and across the street are reflected in the window panes.Townscape and sky, street life and goods display all flow into one another,the clear geometry of the building fits in with the ensemble of the neighboringfacades as well as with the paving-stone pattern in the street in front of thebuilding. But that’s not all yet.


Like in many Austrian towns and cities, the city center of Wels has becomepassé as a shopping district. Shopping malls on the outskirts have replaceddowntown department stores. So, commercially, there was no need for a thirdfloor to be added to the store, but architecturally, there was: to be even withthe height of the adjacent buildings LABVERT decided to, literally, put up afacade. The second upper floor which only exists as a screen facade wasassigned a new function: the top-floor windows provide the framing for threeviews up into the sky.


“The look into the consumer world turns into a view up into the sky.”


Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More