DR_RESIDENCE

DR_RESIDENCE

Architect
SU11 architecture + design
Location
Darien, United States
Project Year
2013
Category
Private Houses
su11

DR_RESIDENCE

SU11 architecture + design as Architects

This single-family home is a new construction, which had to adhere to the L-shaped plan and overall building envelope of an older house. In addition to these external constraints, three major components drove the conceptual ideas for the project: The context (geographical/his¬torical), the specific treatment of the building envelope, and spatial-programmatic continuity. In combination, these three aspects aimed to create a unique house with a bold contemporary expression without appearing too alien to its environment.


We took our initial inspiration from the barn, a popular building type in Connecticut. We were mainly interested in two of the characteristics of this type. First, we wanted to anchor the project within a historical and geographical context. Second, we were intrigued by the abstract quali¬ties of these compelling objects. Their specific treatment of volume, apertures, and overall geometry interested us as tools to estrange conventional ideas of residential housing.


We began by altering the original L-shaped volume through carving maneuvers in response to functional and programmatic elements. For instance, the partial outward leaning of the second floor results in a deepening of the façade and therefore a better shading/thermal performance for the bedrooms. It also allows for cutting back roof overhangs, thus accentuating the volumetric char¬acter of the design, while still protecting the outside perimeter. Other carvings reflect program¬matic and circulatory conditions of the interior and create deliberate distortions of the envelope, whichplay with our concepts of perspective and depth-of-field.


On the interior the angular play of the façade generates thick walls for pro¬grammatic use and spatial continuity. The client’s wish for openness, maximization of views and light is met without sacrificing functionality or usability. The geometrical pivot point of the L-shape becomes the spacious double-height stairwell/entrance area around which activi¬ties such as cooking, dining, playing, relaxing, entertaining, etc. organize freely and without strict demarcations.


Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More