Family house Lety

Family house Lety

Studio Pha as Architects

The goal of the design was a house that would, in its size, level of comfort and architectonic conception correspond to the modest needs of a young family. The house is made of wood, with the basic load-bearing structure supplemented and further developed by the integrated interior. This approach allowed for the maximal use of space even in relatively small rooms. At the basis is a transparent, logical layout, with a sufficiency of storage areas in its contemporarily economical spatial concept. The ground floor is dominated by the main living room, with a kitchen counter separated from the entrance section of the house with the transverse mass of the staircase. The upper floor (really an attic) is, contrastingly, divided into smaller sections: three separate bedrooms and a bath. To the side, a service corridor fulfils the secondary function of a wardrobe. In addition to the main bedroom, with its convenience further increased by its own direct access to the bath, all other rooms in the attic are covered by a flat ceiling creating a small usable attic above them. The extremely simple and formally “traditionalist” appearance of the house’s mass is the result of the somewhat strict local building regulations regarding the shape and pitch of the roof, the height (number of floors) of construction, and distance from the edges of the plot. The mass of the house is articulated solely through the repeated module of fenestration. The transition of the roof to the exterior envelope is resolved, both on the gable and along the eaves, without the slightest overhang: rain-gutters and drainpipes are integrated into the wall composition. In both gables, the facade is broken into walls running at a slant – on the ground floor, it forms a covered porch at the entrance, in the opposite gable, a covered loggia on the upper floor. In its effect, the resulting appearance of the house is minimal, even ascetic, grounded merely in the refinement of the chosen natural materials, the composition of windows, the mastery of proportional relations and purity of detail. Great emphasis was placed on the chosen composition of the facade reflecting the logic of the interior arrangements. In this way, the house openly admits its simplicity, and its spatial-functional rationality.

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More