Forest House

Forest House

Architect
Faulkner Architects
Location
Truckee, CA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Joe Fletcher

A Mountain Retreat That Withstands Snow And Fire

Faulkner Architects as Architects

A luxuriant forest of Jeffrey and sugar pine mixed with white and red fir covers this two acre site at roughly 6,300 feet above sea level in the Martis Valley near the north shore of Lake Tahoe. Gently sloped, the site falls toward the south with views to the Northstar California ski resort. The simple rectangular plan is placed to minimize impact on the site, leaving a three-dimensional screen of 115 trees 60 to 90 feet tall surrounding it. The smaller second level contains sleeping rooms.

 

An ebonized steel rainscreen built of three inch by three inch angles, spaced one inch apart repeats the texture and function of the bark of adjacent trees, protecting the vulnerable wood-framed portions of the house from wildfire like a large spark arrestor. The elongated south-facing rectangle collects solar energy in winter. The 4,500-square-foot, four-bedroom house is fitted with radiant heat as well as enhanced glazing, mechanical electrical equipment, and insulation. Low maintenance contributes to sustainability. 

 

Materiality and fenestration are ordered as dark light reversals that repeat the behavior of the forest. A concealed, directional entry builds time into the arrival sequence, extending and connecting the experience to the environment. Movement in route to the entry point, parallel with the form, allows association with the dwelling prior to entering. Translucent green glass screens bathe the entrance in color that associates with the tone of the surrounding evergreen forest. 

 

Inside, continuous south-facing sliding glass opens the living area to a covered deck that floats just above the ground, sans railing. Materials that are consistent throughout the house include cut basalt stone floors, unfinished reclaimed teak ceilings and floors, board-formed concrete, and white gypsum. Continuous recesses in the ceilings conceal light fixtures and fire sprinklers. Three-dimensional skylights wrap from the roof down the wall, allowing light to pour in and offering views to the stars at night. Polished galvanized steel panels at the fireplaces reflect images and movement of the inhabitants throughout the day.

 

Faulkner Architects design team

Gregory Faulkner, Principal

Breanne Penrod, Project Manager

 

Project team

Architecture: Faulkner Architects

Contractor: Glennwood Mountain Homes 

Interior Designer: Rory Torrigiani, Natalie Zirbel 

Civil Engineer: Shaw Engineering

Structural Engineer: CFBR Structural Group

Mechanical Engineer: Sugarpine Engineering

Electrical Engineer: Sugarpine Engineering

Geotechnical Engineer: NV5

Lighting: Faulkner Architects

 

Photography 

Joe Fletcher Photography

Share or Add Forest House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Casa Del Sol
next project

Casa Del Sol

Private Houses
Brixton Water Lane, London, UK - Build completed in 2016
View Project