Funicolare di San Pellegrino-Vetta

Funicolare di San Pellegrino-Vetta

Architect
dep studio
Location
San Pellegrino Terme, Italy
Project Year
2012
Category
Art Galleries

Cultural Centres
dep studio

Funicolare di San Pellegrino-Vetta

dep studio as Architects

The funicular connecting the village of San Pellegrino to the fraction "Vetta", from which it took its name, a hamlet located about 650 meters above sea level, the mountains of the right slope of the valley. The territory in which it appears the project is characterized by the presence of some architectural excellence closely related to the spa industry as the Grand Hotel, the Casino, the Spa and some historical villas. The construction of the object of focus begins in 1906 and the works are completed in 1909 with the inauguration of the funicular railway. The original building had a cross plan with three local plan spread over three floors and a small basement. Over time we have added some additional rooms especially related to the management of the funicular, which partially changed the image of the past. The project is inserted within a system of initiatives aimed at enhancing the cultural and architectural heritage and the revival of tourism in the country and provides for the thermal transformation of the building into a residential building in public use for the installation of permanent exhibits and temporary. This project represents the first step in the rehabilitation of the funicular railway that will re-connect the country with the Peak resort. Interventions are concentrated in indoors and in the first place, are required to change the functional distribution. Currently it from the square, through a large arched entrance brings you to the waiting room and from there the two small rooms reserved attendant to the operation of the funicular. To access to housing, however, you need to get out in the garden and around the building until you reach the entrance of the stairwell which distributes the two levels of living space and the attic. The new use requires spaces well connected to each other and above a single access well located and controlled with ease. It is therefore thought to open a gate, originally already present, able to put in direct communication the waiting room with the other premises of the ground floor, the stairwell and then with all the rooms of the building. To facilitate the visit of the new spaces for disabled people was expected to include, within the volume, a montapersone that connects the two levels. In this way you get an exhibition that develops through six large rooms of regular shape well connected between them.

Project Credits
Architects
VIEW HAUS 5
next project

VIEW HAUS 5

Private Houses
Seattle, United States - Build completed in 2014
View Project