God' s Loftstory
Vincent van den Hoven

The former Dutch Reformed Evangelism Building in Haarlo has been transformed into a unique loft. The starting point for the design were the retained (mostly with a need for restoration) qualities of the 1928 dating monument, the façade, the bell tower with clock, the volume, the iconic location on the outskirts of the village and nice details like the wooden roof construction, the old panel doors and arch windows with stained glass.This project demonstrates that a transformation of a church with limited resources is possible, when using a smart design and an efficient plan. The concept was; strip, isolate and furnish. The result represents the motto of the owners: "Cherish your inner child; remain pure, playing, exploring and a little bit naughty!"


It was a conscious choice, not to fill the volume of 1100 m3 completely with as many rooms as possible, but to minimize the demands, in order to retain the spaciousness of the building. The only architectural additions are the mezzanine for the relaxation room ( couch, bed and bath ) and the multifunctional "Stairway to have fun" ( stairs, room divider, closet, build-in-kitchen, acoustic element and exhibition wall ).The materials that were used are pure, sober, functional and budgetary; concrete on the floor, the original wooden floorboards off the church as cladding for the "Stairway to have fun", stainless steel kitchen elements, a hard glass partition to retain openness, white stucco ( for making the space light inside ) and strategically chosen red accents.


This project shows great passion, humor, respect, love and creativity. This is being reflected in the, specially for this project realized, elements like the swing "swinging sister", the "KROONluchter" (inspired by the original organ), the "gate of heaven" flanked by a wall of guardian angels, the "stairway to have fun", the "holy shit" on the toilet, birdhouses with lamp for strange birds that have seen the light and the wooden "lost sheep" in the garden.


The modern garden has large plastered planters, made by left-over-bricks . There is a herb garden, a vegetable garden, a flower garden and an orchard; a contemporary nod to the old monastery gardens. The outside shed with a porch is a 40ft container, integrated into the wooden fence and equipped with a green roof. By deepening the garden, a private garden is created yet still a view at the church is remained intact.


An exemplary example of architectural transformation and sustainable conservation of religious heritage.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More