Guggenheim Helsinki Museum

Guggenheim Helsinki Museum

Architect
BFArchitecture (barbara fassoni architects)
Location
Finland
Project Year
2014
Category
Art Galleries

Cultural Centres

Exhibitions

The Wrong Angle/ BFarchitecture's vision for the Guggenheim Helsinki

BFArchitecture (barbara fassoni architects) as Architects

GUGGENHEIM MUSEUM HELSINKI Project: Guggenheim Museum Type: Competition Entry Location: Helsinki/Finland Area: 12000 m2 Project status: Concept Year: August 2014 Architects: BFarchitecture Partners-in-charge: Bobby Fogel, Olfa Kammoun and Mohamed Bouzrara Team: Tamara Bemerová, Katarzyna Buczyńska, Eva Trip and Friso Jonker. Stability & sustainability Engineers: VKgroup. Visualization: MAV/ Mohamed Aouam.


The design of the new Guggenheim Museum is simple and strong to work as a Landmark to the city. Its shape arise from the “Genius Loci”. The bi-directional axis of the urban grid defines the twisted movement of the volume. To mark the breathtaking panoramic views of the side, the Museum itself is a mutant piece of art. It frames all 3 churches on different views, the panoramic views and changed its appearance on different angles. The museum provides therefore continuously free art to its environment. A pedestrian bridge will welcome the visitors of the Tähtitornin Vuori Park to the esplanade, where it gathered all the people to the place for outdoor seasonal programming and to the Museum. That will attract and fill the area with dynamism to interact between indoor and outdoor. The esplanade with its café/bar is also accessible from the city-side by stairs which can be used as seating tiers for performances. The retail store is located on ground floor level at the city side while the restaurant is situated on the waterfront and will provide outdoor seating. The Guggenheim Museum has an atypical atrium running as an infinity loop throughout the building. It will support different functions as exhibitions, performances, lectures, etc. The atrium of the vertical aisles of the building has a slope with straight walls revaluating the unique aspect of the original Guggenheim Museum. One vertical aisle will attend the exhibitions of artists while the other aisle is reserved as a center of education for research and upcoming public artists such as students. The platform that connects both aisle will work as a social interaction between the public and the artists. The upper horizontal bar is dedicated to the main exposition of the Guggenheim museum. The façade is composed by an excellent airtight thermal building skin. It is designed by fixed wooden Nordic spruce louvers stacked in a way to create optimal light for optimal functionality of the spaces, to provide a sustainable and durable design, and to ensure a strong mass volume to its surrounding. The sustainable design for the Helsinki Guggenheim museum includes a wide diversity of aspects. The ecological, social and economic aspects are all taken into account; creating timeless designs to achieve pioneering ambitions from an energy perspective. Therefore the energy concept for the Guggenheim museum is mainly based on passive measures in combination with renewable energy production, while still providing an optimal user comfort. To minimize the total environmental impact of the project, aspects such as water, ecology, materials, health, management, etc. are specifically taken into account. Correspondingly, the life cycle of the building is analyzed to obtain the most efficient of solutions. Sustainable and maintenance-oriented designs are determined by the concept, the selection of materials and components, and by long term operation (maintenance costs), environmental impact and efficient energy use.

Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More