House Off/Ramberg

House Off/Ramberg

Architect
Schjelderup Trondahl architects
Location
Holmestrand, Norway | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Jonas Adolfsen

House Off/Ramberg

Schjelderup Trondahl architects as Architects

The city of Holmestrand is divided by a characteristic 120m vertical cliff, separating urban functions at the lower sea side from the housing estate on the upper level. Holmestrand is under constant transformation being a part of suburban Oslo and important for commuting and regional business. The Norwegian State Railways are currently building new tracks to the city with a new elevator shaft between upper and lower levels, thereby improving the connection further.


The single family house is situated on the edge of this prominent cliff edge overlooking Holmestrand and the fjords. The site has a spectacular 180 degree view towards the sea to the east and an open cultural landscape to the west. The challenge in sites like this is usually to refine the views rather than exposing everything everywhere, switching between distant and close views, glimpses and different sources of light and reflections.


Adapting to site The house was planned merged with the terrain with the least possible intervention, based on extensive analysis of program, strict municipal regulation, landscape characteristics, views (both distant and close) and the vegetation/location. The site was measured down to 10cm accuracy allowing untouched terrain and existing trees to be planned right up next to the building.


The volume has a distinct duality with its compact, west façade facing towards the access road and the more extroverted and fragmented façade opening up to the great eastern view. The two main wings are bent 22 degrees relative to each other to adapt to the terrain and capture different views. Because of its complex form, cantilevered roofs, shifting facades and intersecting spaces the house offers a spacial experience, a number of different views and randomly occurring reflections.


House specifics The ground floor body is made from site-typical colored tile stone diaphragm walls (two sided) and light concrete floors. The upper part of the house is a wooden box climbing and cantilevering over the heavy base. The walls, external ceilings and roofs are covered with burnt and brushed heartwood fir to make them maintenancefree for generations - a Norwegian style of the Japanese method Shou-Sugi-Ban. The patination process will continue. With time the soft parts of the surface will stay burnt and the harder winter grain will have become silvery gray resulting in a rough but refined expression.


The interior wooden walls and ceilings are clad with white oiled poplar plywood boards and white ash floorboardsare used introducing a light softness to the interior. The internal geometry represents necessary constructions for the cantilevered roofs in addition to defining spaces. Integrated furnishings are made on site from white fiber cement boards or bronze colored Glimmerdesign lacquered MDF depending on their placement and function. All windows and doors are made from massive oak.

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
FurnitureFlexform
Product Spec Sheet
Furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More