House T
Stefan Zauner
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Plumbing fixturenHansgrohe SE
ManufacturersAXOR
ManufacturersDuravit
SlaterBedachung Gmbh
ManufacturersBisazza
dry wallingHartl Bau Gmbh

Product Spec Sheet
Plumbing fixturen
Manufacturers
by AXOR
Manufacturers
by Duravit
Slater
Manufacturers
by Bisazza
dry walling

House T

haro architects as Architects

Developing a project in a privileged environmentinvolves integrating it with it, as if it had always been there. When the topography is a prerequisite, it becomes an useful and successful partner for the project. With these premises inmind, we worked onthe outskirt of Salzburg (Austria), at the city limits but overlooking it and with a very clear visual reference: the Alps.


The triangular plot, with a steep slope and two access roads enclosing it from north (mountain) to south (valley), surrounds the house and allows it to be very differently perceived depending on the point of view or situation. The volume is anchored on its west side, from where, as if it were an extrusion, fans out in plan and section in a south-easterly direction. With this simple gesture, providing greater internal volume to the main rooms while redirecting them towards the setting sun, the city and the mountains, is achieved. Similarly, the terrace opens itself from the axis of rotation, away from the house front façade and incrementing its surface on its east end. This is the only construction element which flies out from the house outline.


The volume presents itself hermetic from the mountain-north and opento the city and the views over the Alps to the south. A veneer of larch wood slats is drilled through hollow squares of different sizes according to their function, generating an abstract facade as opposed to the lighter and airy south one. It is this contrast whichgives the perception of different scales depending on the visual approach to the site.


The house is built on three levels, connected viaa wide triangular staircase located where the volume folds.


The upper floor,from where the best views can be enjoyed, houses the public rooms (Kitchen, livingroom), the main entrance and the large terrace which acts as an extension of the living room. All areas share a spatial continuity which takes shelter under a large roof plane with a slight inclination of 5° from the kitchen to the large volume of the livingroom. The roof is solved by laminated wood boards (KLH), which allow large spans and cantilevers due to their flexibility and lightness.


The intermediate floor, partially buried and with direct access to the garden, houses the more private and intimate spaces (bedrooms, bathrooms, fitness and sauna).


The Garage is displaced from the projection of the building and connects to the stairwell through a tunnel under the ground, where a long cloakroom is located.

Project Spotlight
Product Spotlight
News
ARW completes the renovation of a former 1950s Pirelli property in Milan
4 Dec 2023 News
ARW completes the renovation of a former 1950s Pirelli property in Milan

Italian architectural studio Botticini+ Facchinelli ARW (Architectural Research Workshop) has comple... More

MVRDV transforms office building into vibrant workspaces for social impact campus in Berlin
4 Dec 2023 News
MVRDV transforms office building into vibrant workspaces for social impact campus in Berlin

Atelier Gardens is an evolving campus in Berlin intended to serve impact organizations, film busines... More

Archello Awards 2023 Winners – Products
4 Dec 2023 Archello Awards
Archello Awards 2023 Winners – Products

Archello Awards 2023 has revealed the products selected as winners of each of this year’s awar... More

Archello Awards 2023 Winners – Projects
4 Dec 2023 Archello Awards
Archello Awards 2023 Winners – Projects

Archello Awards 2023 has revealed the projects selected as winners of each of this year’s awar... More

Berger + Parkkinen transforms three vacant Viennese post-war buildings into a glassblower’s studio
1 Dec 2023 News
Berger + Parkkinen transforms three vacant Viennese post-war buildings into a glassblower’s studio

Austrian-Finnish architecture firm Berger + Parkkinen has completed the transformation of an unused... More

Carr’s sustainable Bruce Street building is a catalyst for urban renewal
30 Nov 2023 News
Carr’s sustainable Bruce Street building is a catalyst for urban renewal

In Melbourne’s inner-city suburb of Kensington, a new red brick and concrete building pays tri... More

Pricegore revitalizes a 1960s brutalist terrace in London’s Chelsea district
29 Nov 2023 News
Pricegore revitalizes a 1960s brutalist terrace in London’s Chelsea district

London-based architectural practice Pricegore has revitalized a modernist terrace townhouse in Londo... More

Detail: Thatch enclosure of the 'Tane Garden House', Vitra Campus
29 Nov 2023 Detail
Detail: Thatch enclosure of the 'Tane Garden House', Vitra Campus

ATTA-Atelier Tsuyoshi Tane Architects has completed a thatch-covered building with a footprint of 15... More