House Vardåsen

House Vardåsen

Architect
Schjelderup Trondahl architects
Location
Grimstad, Norway | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Jonas Adolfsen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
VentilationA-Ventilation AS
ElectricityAgder EI-installasjon AS
concreteBygg Med Betong As
MasonryMurmester Torgeir Boye AS
PlumbingOras
Ground workPS Anlegg AS

Product Spec Sheet
Ventilation
Electricity
concrete
Plumbing
by Oras
Ground work

House Vardåsen

Schjelderup Trondahl architects as Architects

The Vardåsen house was built into a well-developed residential area on Varåden, Grimstad overlooking the city and fjords towards south from the 1.st floor, and with a compact garden and natural forest towards west. Because of thesmall site, it was essential to stich the house in between existing trees and as close to the road on the west side and towardsnorth as possible. The house is prepared for ground floor wheelchair use, so it was important to cultivate short distance, local qualities, views and natural light for this floor. The organization of the daily living rooms connects to a fluid outdoor space, imposing that the site is much bigger than it really is. The views stretches over a grass field all the way up to the beautiful ridge and deciduous forest some distance away – psychologically making it into a private space.

 

Ground floor walls are made from cheap, Norwegian, constructive diaphragm tile-walls, roughly and semitransparent“bag-plastered”, polished concrete floors and Höganäsporcellenato mosaic tiles on all bathrooms.First floor are all wooden walls clad with white waxoiled Oregon pine plywood boards. All wooden floors at first floor are solid oak.

 

The rough, tactile materiality of the ground floor gently matches the precise detailing of the 1.st floor wooden plywood surfaces, brings it all together with warmth and subtle sophistication without being expensive. The internal spacial arrangement makes the house dynamic and transparent, creating personal spaces and changing experiences when moving around.

 

The southern light streams into the core of the house from the bedroom windows, through the internal glass connecting the double height living room to the 1.st. floor. The fluid space is gently revealing what you might find on the 1.st floor. The southern wall is a bag-plastered brick wall all the way to the roof, visually holding the 1.st floor body cantilevering towards the fjords.

 

Outer walls are clad with sustainable, straight through ochre-coloured Royal impregnated wooden boards, both walls and roof. A narrow glass slot separates the two floors and lets the light flow into the dark areas of the house without revealing everything. The house has dual presence. It has a closed appearance towards the less interesting north and east, except for the entrance situation, and opens up in a much more fragmented and personalized way from the kitchen, diningroom and livingroom areas. A central indoor-outdoor fireplace and bakery oven arrangement under the cantilevering canopy binds the different living areas together under a tall chimney.

 

The garage also serves as a barrier towards the neighbour towards north, garden shed and workshop in addition to the obvious house for cars.

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More