#house#1.130

#house#1.130

Architect
estudio.entresitio
Location
Madrid, Spain
Project Year
2013
Category
Private Houses
Roland Halbe
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Void| Pendant lampTom DixonVoid Light
ManufacturersRoca
LightingJung
White self compacting concreteCEMEX
WOOD FLOORJunckers
BathroomsZucchetti. Kos

Product Spec Sheet
Void| Pendant lamp
Manufacturers
by Roca
Lighting
by Jung
White self compacting concrete
by CEMEX
WOOD FLOOR
Bathrooms

#house#1.130

estudio.entresitio as Architects

This is a single-family house, but quite a large one, something over 5 hundred square meters, site is narrow and long and sloped towards south. Two different schemes superimposed one on top the other; a longitudinal one, based on spatial forking, and the one underneath, based on a hand fingers like configuration. As a result, it is a fractured mass, ruled by the rhythm of the roof structure. Some other important things are the growth against the slope, entrance through the umbilicus and permeable skins that thicken space boundaries. Upper level is a daytime pavilion with a metal roof structure that goes all the way through in visual continuity, with long views through a sequence of spaces. Concrete supporting walls and glass enclosure are the other two vertical elements, blurring the idea of interior and exterior.


Rooms below are burrow like, with nested openings in between them. As for the floor plan solution, structure above combs space in a single direction, transversal to movement while below, penetrations fragment the volume bringing light deep inside the built mass. It is a formless project in the sense that is impossible getting any volumetric understanding as spectator, also because of the camouflage of the permeable skin with the concrete, dynamic in perception because of light.


The permeable skin follows the same rhythm in pattern of vertical lines as the concrete surfaces; is not only about the absence of frames, supporting elements are secondary and intentionally hidden and as thin as possible, also for the moveable parts. It is an inhabitable porous enclosure, made by superimposition of multiple layer with different density and permeability and therefore, different degrees of interiority. For this project we have been not only the architects but also the general contractor; this time, not only the art or process of building was in our hands but the act of physical construction.


The house takes account of sustainability criteria in which some high technology is used, always trying to preserve the natural resources without involving high technology investment. The architectural design is the main protagonist of the sustainable decisions which highlights: cross ventilation, green roofs to minimize transmission of solar radiation heat in summer, and to collect rainwater that allows watering garden plants. Solar protection through deciduous plant barriers, practicable jalousies, exterior spaces in shade, ventilated air chambers underneath the building, covered by green mass semi buried exterior walls and finally the use of solar collectors.


Share or Add #house#1.130 to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Tencent Global Headquarters
next project

Tencent Global Headquarters

Offices
Shenzhen, Guangdong, China
View Project