IRON PORCH HOUSE
TAMÁS BUJNOVSZKY

IRON PORCH HOUSE

Földes Architects as Architects

The 726 sqm site, being reminiscent of a fairy glade, is located at the northern part of Nagykovácsi.


The garden surrounded by young fruit trees and pines on three sides has idyllic atmosphere.There are cottages, some new family homes and most of all green all around.The square site is slightly sloped to the street and wide enough for a long house to fit in between its borders.


These makings suggested that the fourth side of the garden should be closed by the house itself creating intimate atmosphere inside.


This is strengthened by the brick braids designed in front of the smaller windows and the tunnel-like concrete frame of the entrance.The other side looking at the garden is in a whole different situation.


The inside turns to the garden and to the terrace with big openings this way allmost doubleing the community places of the house in most time of the year.


The steel framed porch risen at half floor level is a contemporary transcription of its ancestors known from the vernacular architecture.


It creates transitional space between the exterior and the interior and provides direct garden connection for all rooms in the house including even the bathroom.


Besides it has a main role in the natural climate control by shading the vast glass surfaces in the summer and letting the warming sunrays to the back wall of the livingroom in the winter.


The 50cm wide covered brick walls with its big heat impotence, the roof structure with its thick insulation and the traditional attic above the rooms contribute to this too.


The house doesn’t need cooling even in the biggest heat-weave and its heating energy-demand is slight too.


Following the simple and moderate exterior the interior is formed by simple and strict design using the logic of the vernacular architecture too.


In the living area of altogether 130 sqm we designed four rooms of full value beyond the family’s day permises.


The scene of the family life is formed as a perpetual space line. The released height and visual connections give extra elegance to the livingroom.


From here a flight of stairs leads to the room line which is sperated from the day-bustle by being elevated at half floor level.


The workplace on the gallery creates strong connection with the livingroom by penetrating its air space.


Besides the classic materials, as the brick and the wood, concrete and steel appeares too.


The coloured surfaces in the interior, the green of the frame of the doors and windows, the lamps, the furniture and the allmost minimalist stove shows the cooperation, the taste and the talent in interior design of the client couple and gives a fresh young dynamism to the house.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More