Kindergarten Monthey

Kindergarten Monthey

Architect
Bonnard Woeffray Architectes
Location
Monthey, Switzerland
Project Year
2007
Category
Nurseries
Hannes Henz

Nursery Monthey

Bonnard Woeffray Architectes as Architects

Monthey's new kindergarten is located in the town's Cinquantoux Park and replaces the former villa that had become obsolete. Conceived as a large house for children, the venue assumes an almost organic shape that merges with the wooded park and offers a range of interior spaces. Following the same logic is its composition of volumes topped by a roof composed of gently slanting sections.


The building can accommodate 180 or so children. It offers two floors arranged as six separate units. Each unit is divided into two spaces for activity and rest, with a washroom and toilets in between. Each unit has a distinct character reflecting its position in the building; all benefit from different views of the park, and are bathed in sunlight in the morning or afternoon depending on the orientation.


The variety in the positions of the windows, all identical in size, contributes to a range of perceptions and facilitates visual contact for all ages.


While the construction is traditional, the exterior cladding is inspired by the world of childhood. The facades consist of timber slats finished in an array of toy-like colours, including pink, orange, red and green. Creating contrasting ambiences that are both happy and playful, the interior is composed of a rhythmic succession of coloured floors and ceilings, with as many colours as there are units.


Project Photographer: Hannes Henz, Zürich Langmauerstrasse. 42. CH-8006 Zürich Phone +41 43 255 08 30 Mail hanneshenz@freesurf.ch

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More