London Tree House
© 6a architects

London Borough of Tower Hamlets

6a architects as Architects

The Tree House was developed in response to the mother of a busy family who in finding herself reliant on a wheelchair was also finding herself increasingly confined to a single room.


Her home is a pair of small grade II listed 1830’s brick weavers cottages, joined together in the 1970’s as part of the GLC homesteading scheme. The ground floor rooms of the two cottages are on different levels and both a half storey above the garden behind.


The garden was reached via steps from an opportunistic scaffold verandah on chunky concrete columns - the legacy of the previous owner, a builder. From here our client would spend time looking out from beneath leafy vines across the unruly tree and flower filled gardens, which due south all connected together with openings for neighbouring families to pop in and out.


Our brief was to find a way of connecting the original ground floor rooms and to provide a new master bedroom and wetroom at ground floor with direct access to the garden whilst keeping the wonderful informality of the existing family home. We wanted the accessibility requirements to be a positive architectural driver making the house better than it had been previously. To this end we re-centred the whole house around the garden.


The tree house winds down around the trees, cinching itself in to get around the sumac which sits centrally and breathing out again to accommodate a generous bedroom and bathroom below the eucalyptus. The bedroom faces onto a deck into the garden,it looks back to the house where the old concrete columns have been re-used to support a new timber framed glazed verandah,this ramps between the two existing ground floor rooms and connects to the tree house. The existing kitchen, people moving through the house and even the street beyond are all glimpsed from the bedroom. The dark timber painted frame of the verandah seems to recede visually allowing one to see past it to the original brickwork of the cottages rear walls.


The new construction is reversible, meeting requirements for listed building consent, it is timber framed on timber foundations and clad in reclaimed Jarrahskimmings. Internally it is simply detailed with exposed timber joists, softwood boarding and plywood floor all painted white to provide a softly textured backdrop to the many framed views of trees from within. All ground floor rooms and the garden are fully wheelchair accessible. The roses and jasmine will be encouraged to climb back over the timber south facing elevation of the tree house as it once did the south facing garden fence.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature
12 Jul 2024 News
Tatiana Bilbao Estudio imagines design of Sea of Cortez aquarium like a ruin reclaimed by nature

In 2017, Mexico City-based Tatiana Bilbao Estudio was invited to design a building that should resem... More

Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios
12 Jul 2024 News
Key adaptive reuse projects by Feilden Clegg Bradley Studios

Visitors to the website of British architecture practice Feilden Clegg Bradley Studios (FCB Studios)... More

Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre
11 Jul 2024 News
Jateen Lad works with rural Pondicherry communities and local resources to build ambitious and spirited community centre

The Sharanam Centre for Rural Development is a project by architect Jateen Lad. Located in Pondicher... More

Leclerq Associés lead a visionary redevelopment of utopian seaside resort La Grande-Motte
11 Jul 2024 News
Leclerq Associés lead a visionary redevelopment of utopian seaside resort La Grande-Motte

La Grande-Motte, a coastal town in the South of France, stands as a testament to modern urban planni... More

Resident-financed apartment building in Buenos Aires adds to city’s heterogeneous landscape
10 Jul 2024 News
Resident-financed apartment building in Buenos Aires adds to city’s heterogeneous landscape

Juan Campanini Josefina Sposito is a young architectural studio based in Buenos Aires, Argentina. Th... More

Kivinen Rusanen Architects completes an architectural Finnish substation with custom-made water-struck bricks
10 Jul 2024 News
Kivinen Rusanen Architects completes an architectural Finnish substation with custom-made water-struck bricks

Finnish architectural studio Kivinen Rusanen Architects has completed the Tammisto Electricity Subst... More

Sunny ParkLife building by Austin Maynard Architects embraces community and sustainability
9 Jul 2024 News
Sunny ParkLife building by Austin Maynard Architects embraces community and sustainability

Australian architectural studio Austin Maynard Architects has designed ParkLife, a sunny apartment b... More

SALT Architects completes superior school extension in Stellenbosch using minimal resources
8 Jul 2024 News
SALT Architects completes superior school extension in Stellenbosch using minimal resources

Cape Town-based SALT Architects has designed a new multi-functional extension for a school in Stelle... More