Metal Foundation

Metal Foundation

Architect
Baragaño Architects
Project Year
2011
Category
Factories

Metal Foundation

Baragaño Architects as Architects

The concept of the new headquarters of Metal Foundation, in Aviles, was born in the first visit and from the memory of the place. The slabs parks of the factory of ArcelorMittal, where placed just by our site and the idea of staring to play with this big pieces of steel is present from the first drawings and working models. We start then with the idea of playing with that, the reference of Richard Serra, Chillida and Oteiza, was always in our mind. Several slabs, containers of the programme, move over each other, living placed to courtyards, squares, terraces, etc… It´s important to get an alive building, a building to be lived, with walking roofs over the city, the harbour, the sea…A building that can be used much more than the only timetable of the industrial park where is placed, a new space for Aviles. An industrial building that links the old memory, the factory area, the pipes, cranes, etc…with the city of Aviles, in an urban explosion period. A set of black volumes, meets with the visitant, opening to the south, to the city. The red colour runs in the accesses to the building and in the circulations, remaining the sensations of the steel production. Inside, the Light floods the building, contrasting with the Darkness outsider. The steel structure and the installations are naked, in order to be shown in the different courses that the Foundation Metal will teach in. Steel is the chosen material and main character on site. Not only because the building is for Metal Foundation, it´s also a material in the memory of the place and of Aviles. The steel structure that forms the building is produced by electrical oven in ArcelorMittal factories, what means that is 100 % recicled and 70% coming for recycling. It´s a screwed structure, what allows the renoval of the building, if it would be necesary in a near future. The record timming to rise the building structure [6 weeks] it’s only possible with steel. The profiles are mainly IPE y HEB, HEA, part of them cellular beams ACB, that allow the pass of installations in the building. ACB are mainly placed on ground floor, in the workshops area. The composite steel decks for concrete slabs, will also improve the timming on site. Cladding is planned starting from a module of 30 cm, with st cassetes profiles and st Lumiere perforated profiles in black. This profiles has been designed by the japanese architect Toyo Ito.


- 4 M Euros - 3.340 m2 surface - 3 Levels - 300 tones of screwed steel structure - Structure 100 % recyclable – 70 % from recycling - Perforated beams ACB - Composite Steel decks for concrete slabs - Facades : Lumiere + Cassetes in black

Share or Add Metal Foundation to your Collections
Project Credits
Marina One
next project

Marina One

Offices, Parks/Gardens and Apartments
Marina Way and Straits View, Singapore - Build completed in 2017
View Project