Midvale Courtyard House

Midvale Courtyard House

Architect
Bruns Architecture
Location
Madison, United States | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Tricia Shay Photography

Midvale Courtyard House

Bruns Architecture as Architects

Balancing the introverted nature of a courtyard with the bold personality of an extrovert all while managing matters of privacy, this renovation builds on its solid mid-century roots. Located on a busy boulevard in the state’s capital, the 1,685 sf half-century old ranch home was confined and uninviting, leaving its spaces dark and disconnected from the site. The renovation and 840 sf addition of Midvale Courtyard House adds a proper entry, elevated master suite, and covered parking, but also pierces and stretches the solid forms to create connection between indoor and outdoor spaces.


Set back on its lot, the house is buffered from the busy street traffic. But the adjacent neighbors are closely spaced, challenging the notion of opening the interior to light and views. By creating a series of private outdoor rooms, the interior spaces visually extend beyond their original boundaries. As a result, the plan becomes a collection of independent wings each with a heightened focus on their unique programmatic requirements. Taller ceiling heights are created in the public living wing by affixing the new second floor above the original ceiling height, allowing light to penetrate deeper into the main level.


One’s experience is choreographed through a sequence of private courtyards and interior zones. A series of site walls with varying levels of opacity organize pathways, linking the exterior rooms and providing access throughout the plan. Composed with its own courtyard, the new entry and vertical circulation component reorients the house’s façade while integrating the new motor court with the main structure. The geometry of the new entry is extruded into the main form to organize the kitchen on the first floor and master bath on the second floor. On the main level, the wood floor transforms into the ceiling surface. And in the master bath an exotic wood ribbon folds up and over itself, defining a spa-like wet zone. Sitting above the neighboring houses, the new master suite includes a private courtyard terrace. A partial height privacy wall creates intimacy while masking the adjacent rooftops, leaving only views to the mature tree canopies beyond.


The building’s envelope is upgraded with new insulation and roof assemblies. Energy efficient mechanical systems replace outdated infrastructure. The new insulated, low-e glazed fenestration naturally illuminates interior spaces, and all supplemental lighting is upgraded with energy efficient fixtures and lamps.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More