Mouriz School

Mouriz School

Architect
CNLL
Location
Paredes, Portugal
Project Year
2010
Category
Secondary Schools
Fernando Guerra

Mouriz School

CNLL as Architects

This is a two-storey school center, including a kindergarten and an elementary school located in Mouriz, Paredes, Northern of Portugal. It was conceived to comply with a functional program based on the needs of a fifteen classrooms’ school center: managing flows and creating different levels of use due to different levels of autonomy within the school center - kindergarten and elementary school; common areas and sports area; linking the dynamics of each space; ranking uses and users; sharing pathways and functions. Formally the school was defined as a longitudinal volume.


The longitudinal facades are surfaces mainly sealed, only punctuated by the repetition of the same vertical opening in an apparently randomness, which at a deeper look demonstrates a careful composition instead. In opposition to the mainly enclosureness of the school’s main facades, both top facades open to the surroundings through large glazed openings, polarizing the school’s longitudinality. The two side facing pitched roof that develops along the school’s lenght addopts different slopes with its assumed integration in the facades, transposing an idea of movement, which combined with the openings, creates an illusion of an apparent city’s skyline.


Thus the facade’s rhythmic composition is not limited to the openings domain, but extends itself equally to the roof, affecting the volumetric form, which in a sense, accentuates the distinct value of the formal design of this school, and also gives us to the idea of playfulness, an intrinsic value to majority of the schools’ users. These school’s formal features also have their outcome on the school’s inner spatialitty.


The characterization of the interior space and athmosphere reflects the rhythmic composition of the openings as well as the roof’s slopes variables, allowing different interior-exterior perspectives and relations, and especially different physical and sensorial experiences in each space, whether in classrooms or in corridors. The exterior coating material in modified wood widely used gives an unique and continuous skin dimension to the school building, ensuring an aesthetic quality and an architectural uniqueness. Regarding to the interior, it should be emphasized the predominance of characterizing elements as a recurrent theme, like the vinylic pavement, the suspended lighting, the white lacquered MDF cabinets and doors, which guarantee a bright and neat learning space, in which the childrean’s interaction and sinergy with the space are highlighted.


This school centre is a spatial solution with a strong sense of integration. It transmits an aesthetic sense of global connection and care given by the drawing composition, though printing simultaneously a contemporary expression.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More