OEIRAS HOUSE

OEIRAS HOUSE

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Oeiras, Portugal | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintsCIN, S.A.
White stoneEstremoz White Marble
Wood PavementMaideicentro
Hexagonal TilesMaria Ana Vasco Costa
Sanitary ware & equipmentPADIMAT

Product Spec Sheet
Paints
White stone
Wood Pavement
Hexagonal Tiles
Sanitary ware & equipment
by PADIMAT

OEIRAS HOUSE

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The house is located in a residential neighborhood in Nova Oeiras in the Oeiras district, a neighborhood with a modernist urbanism, which is a great example of the concept called “garden city”. This neighborhood has an area of houses built in spacious plots, each with a leafy garden. The house appeared a bit unbalanced in its design. On the main façade we had an interesting equilibrium with a porch and a balcony, but the rear façade had no valuable elements.


The extension consists in building a new volume attached to the rear façade of the old house, extending the house through the garden redesigning its backyard façade. In this new volume that extends the house, appears as a piece of contemporary architecture. To maintain the identity of the house, we reproduced from the porch, a hexagonal tile pattern to coat the new volume. You can see the pattern also on the sliding grates of the existing windows; this unifies both old and new, parts of the house. We planned this enlargement of the main house as an autonomous and distinct volume but, at the same time, with a common element to both the original and the new construction.


On the ground floor we created a spacious living room with a wide view to the garden. The kitchen contiguous but separated from the living room, enjoys the same great view as well through its large glass sliding doors. From the lower step of the staircase to the right façade, we enlarged the window frame creating one single big glass screen. With this solution we gave natural light to the staircase, underlining its vertical amplitude. On the first floor we have the private area, composed of one toilet, two bedrooms and a suite with a walk-in closet and a bathroom. These last three compartments are placed on the rear of the house offering natural sunlight and a view to the backyard.

Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More