Oficentro Asebanacio

Oficentro Asebanacio

Architect
ICESA
Location
Tibás, Costa Rica | View Map
Project Year
2017
Category
Banks

Offices

Shopping Centres
Sebastián Alfaro Fuscaldo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Extraclear Planibel glassAGC Glass Europe
Stainless Steel RailingCOMENZA
Sigma Operable Wall SystemAdvance Equipment
L Series Steelcraft Flush DoorAllegion
Evolve Matt tiles (30X60)Atlas Concorde
Neo-Ray Led LightingCooper Lighting

Product Spec Sheet
Extraclear Planibel glass
Stainless Steel Railing
by COMENZA
Sigma Operable Wall System
L Series Steelcraft Flush Door
Evolve Matt tiles (30X60)
Neo-Ray Led Lighting

Oficentro Asebanacio

ICESA as Architects

The fast-growing Employee Solidarity Association of the National Bank of Costa Rica was in need of a new headquarter. They envisioned not only to build their house, but to create a common roof to shelter institutions with shared values and synergies.


The building is located in Llorente de Tibás, a mixed and varied urban fabric that changes dramatically both in landscape and program on every side of the irregular plot. The east facade faces a National Highway, the northern one faces a commercial street and the south side of the plot borders a sprawled residential community. The building accordingly responds differently to every side, situation that is intensified by the bioclimatic parameters that requested the maximum light from the north and south and thermal reductions from the strong east and west lights. This is contrary to the plot geometry that has the shortest side to the northand a reason why the concrete louvers were proposed as a project feature. The access to the building occurs from a covered small plaza, after which the height is reduced to a minimum before opening again in a narrow atrium. The atrium is located in the center of mass of an irregular footprint and floods with light and air the heart of the building. All the interior facades and balustrades around the voids use cristal clear, low iron glass to improve the skylight penetration.


The plaza is the result of a subtraction on the base of the building and the cover is provided by the cantilevered fourth and fifth floors above. This cantilever required the facade to exchange louvers to a concrete wall that works as a one-and-a-half storey beam. Additional cantilevers serve as shades and maintenance platforms.


The upper level house shared programs of the different institutions keeping the area with the best views fully accesible to all the employers, promoting at the same time collaborations between institutions.

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More