QUINTA DA BARONEZA HOUSE

QUINTA DA BARONEZA HOUSE

Architect
CANDIDA TABET ARQUITETURA
Location
Bragança Paulista, Brazil
Project Year
2013
Category
Private Houses
ROMULO FIALDINI
Product Spec Sheet

ElementBrand
ArmchairsSANLUCA | ArmchairPoltrona Frau Group Contract
lampTom Dixon
Exterior furniture, FRAME | 3 seater garden sofaPaola Lenti Srl
MT3Driade SpA
SWEET 95Gervasoni
SofaMi CASA

Product Spec Sheet
ArmchairsSANLUCA | Armchair
lamp
Exterior furniture, FRAME | 3 seater garden sofa
MT3
SWEET 95
Sofa
by Mi CASA

QUINTA DA BARONEZA HOUSE

CANDIDA TABET ARQUITETURA as Architects

This project located 90 kilometers North-west of the city of São Paulo (Brazil) was developed for a young couple and three childrento become their weekend house.The target of the design was to have a house that would stimulate family conviviality and provide leisure. Also to achieve a striking and contemporary design greatly enhanced by the privilege of being placed right within the Brazilian Atlantic forest.


The decision was to create a project where pure prismatic volumes containing the private rooms are organized around the main space: an impressive double-height living room. An amazing indoor “U” shaped walkway connects the suites at the upper floor while reveals the occupants moving around. There are also suites at the ground floor meant to eventually receive elderly guests.


The intended layout for the social areas required to cover huge spans with minimum support points. This structural equation was solved thanks to the use of laminated, regionally cultivated and processed EucaliptusGrandis wood. This choice of material became not only a technical solution but a plastic and aesthetic one. From the sustainable side the dominant presence of wood turns the construction process very fast and with minimum use of water once all the slabs and the roof were entirely built using laminated wood.


The intention to orientate the main façade to the best views from the plot was juxtaposed to the less desirable fact of exposing it to direct sun projection and tropical heat.Confronted with this dilemma the solution consists of a lattice panel that elegantly hangs from the roof like a veil, acting as a brise-soleil that filters the sunlight while projecting ever-changing beautiful shadows over floor and walls.


The magnificent wooden roof appears as a suspended plane extended beyond the living room and towards the swimming pool creating an impressive veranda where the limit between interior and exterior gets blurred. This blur effect is reinforced by the continuous brick flooring and the living’s huge sliding doors.


In addition to the aesthetic function the high ceilings allow hot air to rise improving the thermal comfort for the entire residence. Opening doors and windows generates cross ventilation that eliminates the use of mechanical air conditioning in most of the spaces. The large outdoor spaces are extensively and happily used by all the occupants of the house throughout the year becoming the social heart area that the brief required.


Share or Add QUINTA DA BARONEZA HOUSE to your Collections
House in Hayama
next project

House in Hayama

Private Houses
Hayama Town, Kanagawa, Japan - Build completed in 2019
View Project