Refúgio na Montaria

Refúgio na Montaria

Architect
Carvalho Araújo
Location
Viana do Castelo, Portugal
Project Year
2015
Category
Social Housing
© Hugo Carvalho Araújo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlos
AIM
lighting interiorAlfilux
lighting exteriorJose Castro
ManufacturersMoroso
FurnitureSirvent

Product Spec Sheet
Manufacturers
AIM by Flos
lighting interior
by Alfilux
lighting exterior
Manufacturers
by Moroso
Furniture
by Sirvent

Refúgio na Montaria

Carvalho Araújo as Architects

The shelter is located on a steep terrain on the edge of the village, with a privileged view over the Serra d’Arga mountains. The building occupies the space of the existing ruin. There are images of villages and farms that we retain since ever. The first image that we associate to the terrain and the place is the water tank: public or private, they served to wash, water supply or even to the more or less illegal child’s adventures. Above all they were an important meeting point, a workplace and an important symbol of community life.


The house consists of a concrete volume that hosts the pool and that rises from the ground, allowing to add the program at the bottom, reinforcing the idea of shelter. The pool assumes particular relevance in the design, searching in its relationship with the terrain the image of the old tanks. The steep slope of the terrain allowed to accommodate a shelter at the bottom of the pool volume, composed by a living room/kitchen, a bedroom and a bathroom. The elementary program was organized around an interior courtyard that provides lighting and ventilation to the rooms.


Materials: Concrete and Glass

Share or Add Refúgio na Montaria to your Collections
Floating Walls Residence
next project

Floating Walls Residence

Private Houses
Bangalore, Karnataka, India - Build completed in 2019
View Project