RF III APARTMENT
FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Paints & VarnishCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
GlazingFrancometal
CarpentryGLS2 Carpintaria
Sanitary ware & equipmentPADIMAT

Product Spec Sheet
Paints & Varnish
Lighting
Glazing
Carpentry
Sanitary ware & equipment
by PADIMAT

RF III APARTMENT

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The apartment was essentially developed along its length, structuring itself around a long corridor. However, thanks to two existing courtyards in the building it benefited from the entry of natural light in its inner part. The house was quite compartmentalized, and the rooms, with tiny areas, were mainly oriented to those courtyards. On the rear façade there used to be a very large and disqualified marquise devoted to storage and cleaning areas. It had only one complete bathroom.


The proposal consisted in gathering the social areas next to the rear façade, the suite and bedroom being kept next to the main façade. A hall of noble proportions performs the transition between the entrance hall and these two ambiences.


In some cases, the existing openings were enlarged in order to allow greater outpouring of the central area of the house, the social area, improving the communication between the various spaces.


The sewing room wall which used to lead directly to the entrance hall was demolished in order to allow the creation of a large and bright foyer, in straight contact with the courtyard. On the left of the entrance, an office, a bedroom and a suite were created. Facing the main façade the suite and the 2nd bedroom were placed. A bit more to the interior and taking benefit from the light of the courtyard, the office was deployed.


On the other hand, on the right side of the entrance, the entire living areas were placed. Thanks to the demolition of the walls of the existing large pantry room, an open space was made to hold both living and dining areas. With the enlargement of the opening that used to give access to the marquise, this has become an extension of the living room bathing it with natural light.


The existing floors, in in plank wood, were kept and restored. The ceilings restoration vary according to the intended use. In the circulation areas, bathrooms and kitchen, modern light boxes were designed in the false ceiling, while in the more noble, long-term use compartments, such as bedrooms and living room, the generous ceiling height remained unchanged and the decorated plastered ceilings were recovered.

Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More