SHOWROOM CH
Moreno Maggi, Giorgio Biazzo

SHOWROOM CH

Architrend Architecture as Architects

The CH showroom is a project involving the expansion of an existing building, located in a landscape of exceptional value, the Ibleo plateau slopes, on the SS 115 road linking the capital to the nearby city of Ragusa Comiso. The site allows the space in the South view to the Mediterranean Sea, the city of Comiso and its airport, north to Mount Etna. The existing building had undergone renovation work of a previous structure in a rustic state. The design of the study, has redefined the existing property, putting it a new structure comprising a porch that serves as the entrance to the showroom, as well as a suspended pavilion located on the downstream side which faces the landscape.


The design strategies have redefined the fronts of the existing building, cleaning it of most of the elements that characterized it in the classical sense. They were covered with a false-fiber cement all the stone frames of existing openings, including the summit of the roof cornice. On the north and west fronts a new porch was built, tall as the existing building, which characterizes and identifies access to the showroom. On the southern front, however, looking to the landscape, the porch is transformed into a pavilion with metal and light roof structure. The front of this new pavilion, used as exhibition features products of showrooms, is characterized by a large frame window that frames the landscape. From inside the pavilion is thus a direct relationship with the view to the city of Comiso and its historic center.


In the evening, the pavilion lights up and turns into a bright lantern in the countryside, with the lights of the city visible from the inside. The architecture of the project, deliberately simple, shows a white volume of regular shape, while minimizing its components, but exalting the most of his sculptural image that stands out in the rural landscape. All new stores have been designed with concealed fixtures, where the glass is the protagonist, while the lights and air conditioning systems are recessed in the ceiling.


And 'anticipated, not visible in the pavilion roof in place, a solar panel system, while the existing building coverage will be realized a large rooftop terrace, with wooden floor and used as outdoor furniture exhibition.

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More