SKY GARDEN HOUSE (Meera House)

SKY GARDEN HOUSE (Meera House)

Architect
Guz Architects
Location
Sentosa Cove, Singapore | View Map
Category
Private Houses
Patrick Bingham-Hall

SKY GARDEN HOUSE (Meera House)

Guz Architects as Architects

Sky Garden House is designed with a central void and largely shallow volumes, particularly on the upper floors, which maximizes cross ventilation and reduces dependence on mechanical air conditioning.


The large shaded areas of glazing on most rooms reduce the reliance on artificial lighting during day light hours while minimizing solar gain and the large acrylic window in the basement level media room floods it with diffused natural light, further reducing energy consumption. The gardens on each level typically overhang the storey below, providing shade and reducing overheating in Singapore’s tropical climate.


The concept of Sky Garden House is strongly influenced by the ambition of enhancing the occupant’s quality of life. This is largely achieved by the roof gardens on every level. As well as having direct access to these, interior spaces have large areas of glazing with views out over the gardens to the sea and sky. The large amount of natural day light brought in contributes strongly to a good indoor environment. Large acrylic windows in the pool result in even the basement receiving great amounts of diffused natural light.


The design of the open air stairwell cutting through the centre of the building reduces the depth of indoor areas and encourages cross ventilation. Using the natural cross ventilation to its potential, along with the assistance of mechanical ventilation when necessary, produces a high indoor air quality important to the wellness of inhabitants.


The integration of ‘Sky Garden House’ with nature and the outdoors is most evident in the garden areas on every level. The gardens, with much planting and a number of trees, reduce carbon dioxide and help counter green house gas emissions. The large areas of grass absorb much less heat than conventional roofing materials resulting in less thermal storage in the building itself, reducing the required use of cooling systems.


In the tropical climate of Singapore, with the heavy rains, water retention of garden areas will also contribute to reducing the pressure on the surface water system at peak times.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More