Southlands Residence

Southlands Residence

Architect
DIALOG
Location
Vancouver, Canada | View Map
Project Year
2011
Category
Private Houses

Southlands Residence

DIALOG as Architects

A neglected inner city bungalow is completely transformed into an urban oasis through the discovery of a hidden creek.


Fresh Water The Southlands Residence nestles into a mature, heavily vegetated corner site in Vancouver’s historical Dunbar-Southlands neighborhood. A year-round fresh water stream divides the irregularly shaped site and the lush basin resulting from long-standing environmental forces sets the stage for this dramatic residence.


New Ground The house is designed around the structural grid established by an earlier residence. While remnants of original footings and columns remain, the Southlands Residence reinterprets the competing notions of privacy and exposure facing the well-travelled location. This is done in part through the use of concrete walls in the landscape, meticulous interior millwork objects, and substantial feature skylights.


Great Wide Open Access to the private outdoor environment is provided on the north side of the house through an integrated garden storage and potting area. A concrete path crosses over the slow moving water and threads south under the sculpted wooden belly of the house. Where previously the landscape had bounded interior volumes, the building skin now frames entry into the luscious outdoor realm.


Indoor/ Outdoor Divide A perimeter network of decks covers outdoor areas and blurs the line between interior and exterior. Surrounding bamboo, rhododendrons, and Japanese maples become as much a part of the interior living areas as the client’s carefully selected pieces of furniture.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More