Spin Hotel

Spin Hotel

Architect
Inventarchitects
Category
Hotels
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lights and light fittingsPhilips Lighting Signify
Air conditioning SystemsPanasonic
PaintsAsian Paints
Sanitary waresCera
Sliding Door and WindowDorma
Aluminium composite panelsEUROBOND INDUSTRIES PVT LTD

Product Spec Sheet
Lights and light fittings
Air conditioning Systems
Paints
Sanitary wares
by Cera
Sliding Door and Window
by Dorma
Aluminium composite panels

Spin Hotel

Inventarchitects as Architects

The Spin is a contemporary boutique hotel, located in the city of Chennai, India.


The existing context of the project posedmany challenges at site and design level; the site was located on a road consisting of relatively old buildings.It was amidst a dense urban locality buzzing with activities and was landlocked by buildings around. One narrow entry was the access to site from the road. It was initially planned for an apartment complex but the requirement was such that the existing core structure with columns and slabs had to be transformed into a hotel.


The design objective was to create the building that gains attention at the local level. The idea for this hotel relied on two factors; the hotel should have good visual connectivity from the road and the dynamics of the design should attract any onlooker. Keeping the existing framework, the new design was developed with additional area beside and above. The plan was changed to an “L shape” to make the building more accessible from the road. The relative context was considered and the adjacent old dilapidated building had to be covered. Taking cue from the plan, another “L shape” was introduced for the elevation. The existing road angle and the newly introduced“L shape” enhanced the idea of promoting the vista and provided a better view from the road junction nearby.


The dynamics for the building was introduced through form and colour. To break away from the existing buildings which had more flat elevations, the building facade was modulated by pulling the opposite edges at different levels outward resulting in a triangular shape. This interplay of frames derived a form with acute corners. The dynamicity was further intensified by breaking each floor elevation into two parts. This created a “relative optical illusion” that the building contains more floors than what it has in reality. The same idea of design was extended to the adjacent side of the “L shaped” elevation. On the plane the extended elements helped in the promotion of the hotel and culminated the form dynamics.


Red was chosen as the color to enhance the dynamics of design. A retro theme based color “Red” was inspired from the logo of the hotel. It also reflects the local context in which the site was placed. In both, the exterior and the interior, the colorwas used to bring about a sync and connectivity. It adds to the most important intentions of the design - Attract the passer-by.


Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More