Suvela Chapel

Suvela Chapel

Architect
OOPEAA | OFFICE FOR PERIPHERAL ARCHITECTURE
Location
Espoo, Finland
Project Year
2016
Category
Chapels
Marc Goodwin archmospheres
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Copper claddingNordic Copper from Aurubis Finland
Interior ambient lightingGlasshütte Limburg
Custom woodworkNikari Oy
LightingSecto Design
Copper cladding and window framesVaskisepät

Product Spec Sheet
Interior ambient lighting
Custom woodwork
Lighting
Copper cladding and window frames

Suvela Chapel

OOPEAA | OFFICE FOR PERIPHERAL ARCHITECTURE as Architects

The Suvela chapel was commissioned by the Espoo Parish Union and it will be used jointly by the Espoo Parish Union, the Swedish Parish of Espoo and the City of Espoo to serve the entire community of Suvela. It is a multifunctional building that offers a space for the people of the community to use together for their many different needs regardless of their religious affiliation. OOPEAA embarked on the design and planning for the Suvela Chapel and the nearby community park in 2012. The goal was to create a building that has a strong identity of its own while also entering in dialogue with the multicultural context of its suburban neighborhood. With roughly one third of the inhabitants being of foreign descent, Suvela is one of the most multicultural districts in the Helsinki metropolitan region. Cultural diversity is both a rich potential and a challenge to the community. In the design for the Suvela Chapel and the adjacent community park, the goal was to create a building that offers opportunities for a rich variety of activities and provides a framework for the residents to come together in a flexibly adaptable and functional space.

photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres

Due to the relatively long, dark, and cold winters, communal indoor spaces play an important role as places for people to gather in Finland. Public buildings, such as schools and libraries, as well as churches and chapels offer spaces that are open to all. Providing schools, libraries and churches as places where people can come together on the common ground of a shared space has deep roots in the cultural tradition of Finland. These buildings serve as platforms for a variety of activities initiated by the citizens, thereby facilitating the exchange of ideas through collaboration and working and enjoying life together. They are designed to include communal spaces that offer places where local communities may hold meetings and events and where they can come together around various activities, both in the everyday as well as for special occasions. The Suvela Chapel is part of this tradition in which the architecture of church buildings and chapels offers a framework for a multiplicity of functions and a place for people of the community to come together.

photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres

The chapel offers an approachable and welcoming space with a human scale and an inviting atmosphere. The building serves many functions providing a home base for many different kinds of organizations and forming as a dynamic place of activity. It is first and foremost a meeting place that serves members of the parish and other groups of people in the community alike. The local community park with its services is one of the three principal users of the building offering the children and their parents an opportunity to use the space in various ways. There is afternoon care for children after school as well as day care services for younger children. There are spaces for the youth as well as spaces for the various local community clubs to use for their activities. The building offers office space for the employees of the parish as well as for social workers and family services provided for helping people in their various needs in their lives. A soup kitchen providing food for a very low cost is operating in the premises as well. The chapel naturally also serves as a place for mass, concerts, weddings, funerals, and baptizings.

photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres

The location of the various functions in the different parts of the building is identifiable from the outside. While the height of the building varies greatly with the chapel hall as the tallest part, all functions are placed on just one level, and the building wraps into a single U-shaped entity forming an intimate interior courtyard in the middle. The belfry is embedded in the main building volume providing further closure to the yard. The different functions in the building orient themselves around the inner courtyard. The main entrance is placed in a corner where the U-shaped building opens to the courtyard, The main chapel hall with its auxiliary spaces is located in the north-east part of the builduing. Offices and work spaces of the parish staff as well as additional meeting and group work spaces are located in the middle part of the U-shaped volume. Spaces for children and the youth as well as spaces that are rented out to the city to serve the community park are located in the west part of the building. While the majority of the interior spaces face the yard, the spaces occupied by the community park face outward to the park.

photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres

The building is a hybrid structure with wooden as well as concrete and steel elements. A tactile sense of material has a deliberately strong presence both in the interiors as well in the exterior of the building. The exterior shell is entirely clad in copper to emphasize the unity of the varied volume of the building. Copper was an ecological choice of material for the exterior. It is both durable and recyclable and therefore sustainable. It also ages well and acquires a beautiful patina over time. Local spruce is the material used in the interiors. In the spaces for the children’s activities, wood is present also in the outdoor canopies that provide shelter from rain giving the children an opportunity to play outside even in rainy weather. The presence of wood is most prominent in the tall chapel hall where the walls are covered with wooden scantlings. The Suvela Chapel is is one of the shortlisted projects for the European Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards 2017. Suvela Chapel is one of the four finalist candidates nominated for the Finlandia Prize in Architecture in 2016. It has also been awarded bronze in the American Architecture Prize 2016.

photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres
photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres
photo_credit Marc Goodwin archmospheres
Marc Goodwin archmospheres
Caption
Caption

Read story in DeutschFrançaisEspañolItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More