Three levels
Beppe Giardino

Three levels

studioata as Architects

A private house on the Alassio hills


Facing the picturesque Gulf of Alassio and located in a bright panoramic view, a nineteenth-century villa includes a ruined and abandoned 35 m2 wide dependence surrounded by a wide terraced park. The latter was destined to be demolished by the client and transformed in a private residence. The starting point concept of the new project is to adapt the plan to the hill on which it is lying, following the typical Ligurian terracing, where the plan is a regular square plan and a unique open space facing the Sea.


The movement of the ceiling, which bends adapting itself to the features of the hill and descend toward the Sea, generates a staircase wood teak-coated and, at the same time, becomes terrace, seats, kitchen space, private bedroom and bathroom. The floor turns into a container which house in and hide the electrical appliances and the food cupboards-locker for the kitchen, coffers for clothes in the private area and living room objects; this rationalized organization permits to exploit at best the small space and to free the whole apartment from any scattered object. The kitchen worktop is fully made in cement and hidden by a portion of the wood-teak pavement which, if necessary, becomes the banister for the night area lifting it up. The choice of the furniture and of the coating material used was lead by the passion of the client for the sail, in fact the internal maximize disposition and design recall the interior of a sail boat.


Therefore, the apartment is subdivided in three different levels, having a gradient among the spaces: from the most private level of the bedroom and the bathroom, situated on the upper part of the plan, to intermediate level semi-private one, the kitchen, to the less private level, the living room, which is drawing out the glass-wall to the terrace, creating a continuity between the inside and the panoramic view of the Sea, visible from every point of the apartment. The described gradient of intimacy is mirrored also by the openings, which frame the lemon threes and olive threes of the park, gradually decreasing in correspondence of the more private spaces; in addition, the surrounding terracing terrain and the internal subdivision in levels are finely reminded through the openings which are rhythmically alternated.


Considering the external part, the outside walls lie on a raised up reinforced concrete slab. While, the external stone work coating of the house perfectly integrates with the traditional dry-walls of the region. The project aims to create an amalgamation and a dialogue between modern suggestions and traditional rural language.


Featured Projects
Latest Products
News
David Adjaye’s Kwaeε serves as a temporal device at Venice Architectural Biennale
31 May 2023 News
David Adjaye’s Kwaeε serves as a temporal device at Venice Architectural Biennale

Kwaeε is the newest of Ghanaian-British architect David Adjaye’s earth-based social sc... More

Detail: Rammed Earth Walls of Casa Ballena, Los Cabos
31 May 2023 Detail
Detail: Rammed Earth Walls of Casa Ballena, Los Cabos

Mexican architecture firm RIMA Design Group has completed a design-build project for an arts center... More

25 best architecture firms in Germany
30 May 2023 News
25 best architecture firms in Germany

The German architectural landscape boasts a captivating history that spans centuries, characterized... More

Environmentally sensitive Casona Sforza puts forth a contemporary architecture that bridges old and new
30 May 2023 News
Environmentally sensitive Casona Sforza puts forth a contemporary architecture that bridges old and new

On the Pacific Coast of Oaxaca-Mexico, Casona Sforza is a boutique hotel concept by architect Albert... More

Hill West’s Olympia Dumbo tower in full sail
29 May 2023 News
Hill West’s Olympia Dumbo tower in full sail

The lofty Olympia Dumbo was designed by New York-based Hill West Architects. This 33-story residenti... More

“Wabi-Sabi” residence and nature blend in harmony
29 May 2023 News
“Wabi-Sabi” residence and nature blend in harmony

Nestled in a canyon above Salt Lake City, Utah, "Wabi-Sabi" is a home that embraces an all-round con... More

Swatantra Residence by Spaces Architects@ka boasts an architectural composition of concrete and art
29 May 2023 News
Swatantra Residence by Spaces [email protected] boasts an architectural composition of concrete and art

A house created for three generations of a family in Agra, India, the Swantantra residence, designed... More

OMA enriches the cosmopolitan energy of New York’s iconic Tiffany & Co. flagship with an evocative new floating volume and holistic renovation
27 May 2023 News
OMA enriches the cosmopolitan energy of New York’s iconic Tiffany & Co. flagship with an evocative new floating volume and holistic renovation

Originally opening its doors in 1940, the Tiffany & Co. flagship on 57th Street and Fifth Avenue... More