ULH URBAN LAKE HOUSING

ULH URBAN LAKE HOUSING

Architect
C + S Architects
Location
Italy | View Map
Category
Rurals

Housing

ULH URBAN LAKE HOUSING

C + S Architects as Architects

The urban refurfishment of Largo San Giorgio site in Pordenone, Italy follows the main topic of returning the citizens of Pondenone again a part of the town which was inaccessible due to the different levels of the streets and to the fact that it had been private for many years. A path sews together the lake, the park and the square of San Giorgio church designing a public open space where the new housing and the church servces face. As many of C+S works the architectural design focuses on the strong relationship between architecture and landscape. The buildings mould themselves with the lake boundaries and their elevations are designed by big wood-made windows which both reflect the landscape and bring it inside the houses’ sitting-rooms. The buildings design two sides of San Gorgio square which is open to the town during the day and closed for security reasons in the night thanks to a metal gate which folds on when not used. The skirting board of the buildings is made of Prun stone, the same material which the square is made of. The plaster surfaces of the buildings, light grey and light ochre coloured, is on the same flush of the stone and, as an effect of the buildings’ folds, one couldn’t easily tell whether the slight differences of the chromatic effetcts are those of a colour or simply of the shadow. The buildings grow with the levels of the paths surrounding the lake designing a new urban connection whcih specifically changes material: Prun stone on the square, larch wood on the bridges crossing the lake and ochre concrete on the paths of the park. The path following the lake leaves the earth and jumps in the water with a metal structure suspended on sloping metal pillars. The volumes facing the square host the spaces of the church services. Detailed architectural design defines also the other public parts of the buildings: entrance halls and public stairs, which are made of red-coloured wood, the auditorium (partially dag in the ground), with grey and red acoustic panels, the church classrooms which are graphically designed, All these spaces are naturally enlighted and look the marvellous landscape of the lake outside. All the houses are opened to the lake with large wood-made windows and sliding wood panels to darken the spaces inside. C+S design has always a very deep attention to sustainability. All materials used are ususally specific of the site where the project is found and all buildings are studied for low-carbon emissions. In this case, the lake itself is not only the expression of the landscape of Pordenone, which is a very beautiful small hystorical town in the Northeast of Italy, built on the boundaries of the river Noncello, but it becomes also the energetic structure to make the complex work. ULH is designed with a innovative heating and cooling system of pumps exchanging with the different temperature of the lake. In this sense the lake itself becomes the main character of the architectural design as it is the background of the new urban scenography, the new liquid soil where to walk over and finally an energetic resource for the buildings’ functioning.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More