Vila Stoliv

Vila Stoliv

Architect
Enforma Architectural Studio
Location
Donji Stoliv, Montenegro
Project Year
2012
Category
Housing

Vila Stoliv

Enforma Architectural Studio as Architects

In the landscape such as the Bay of Boka Kotorska, great challenge can be construction of building beyond a traditional "recipe". It's like when you grow up in a diverse ethnic surrounding where yours " differences " are not accepted and understood very well. In that situation, we should to celebrate "the differences" between people and like that today, with all social, economic and technological development, we must thinking about structure which will reflect the present, but without endangering "spirit" of the existing natural and built environment - "genius loci".


House "Vila Stoliv" is placed at inaccessible terrain in a little fishing village Stoliv, 8 km far from old town Kotor in Boka Kotorska bay and versus ancient settlement Perast. This position of house "provide" impressive views and this fact was key impact on creating the form of house.


Studious approach to the task and careful approach to all aspect and needs of enviroment and contemporary society, gave us wanted goal which is reflecting into contemporary and ''purified'' expression of the house. So, the architecture of this house is product of deep analize of location and demands of investiotor "Pluto Capital" doo, to create original design with accent on mentioned "views''. All this aspects are incorporated in formal expression of "seashell", which is "opening" to the "views", creating unique space, both in interior and exterior. Unique design approach is implemented in two aspects. First, radial stone walls are creating three primary parts, which are fuctionaly and structuraly parts of house and ,second, into a big glass surfaces of house which "bring" enviroment in interior, creating subtle mix of inner and outer space.


Positioning the house of 424.5 square metars onto very inaccessible terrain, was great challange for us, but also this fact gave us opportunity to create several interesting and quality ambients in landscape design of parcel. House has basement, ground floor and first floor. The basement is provided for garage with two parking places, goods shed, laundry room and also gym and winery. Very interesting detail through all floors is the stairs that follows radial walls and "bring" dynamics in whole interior. From the hallway at ground floor, where is also the main entrance, entering into living room which with kitchen and dinning room create unique "fluid" space connected directly with terraces with pool outside. At ground floor there are also a toilet and Spa with sauna, wardrobe and shower also connected with pool. At back side of ground floor is situated the guest apartment with independent entrance. First floor is defined like "night zone" with two bedrooms, bathroom and one master bedroom with own wardrobe and bathroom. All three bedrooms are connected with large terrace which is covered with automatic tarpaulin in one part.


The overall approach to the project, and the result of that is derived from it in this case recognized and awarded by the jury of "CEMEX" award. This house was chosen for the best building in Montenegro in 2012. and also won the third prize at the International competition in Mexico in Sustainable Building. This award is a significant recognition that the Studio "Enforma" and for the Montenegrin architecture scene and is a clear indication that the right approach can achieve respected result.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More