Villa SSK

Villa SSK

Architect
Takeshi Hirobe Architects
Location
Chiba, Japan | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Koichi Torimura

Villa SSK

Takeshi Hirobe Architects as Architects

The location for this project was adjacent to the calm and tranquil waters of Tokyo Bay. When we first visited the site, we were immediately overwhelmed by the presence of the ocean. Soon, however, we became attuned to the subtle cues coming from the surroundings, such as the movements of the sun, the flow of the wind, the scent of the tide, the stirrings of the plants, and the presence of the rocky mountain. We were particularly impressed by the sea and the soaring verticality of the sky overhead, as well as the rocky mountain on the opposite side and the vegetation growing on them. For this reason, we decided to design a building that would serve to connect these mountains to the imposing expanse of the ocean.


The client requested a comfortable, generously proportioned living, dining and kitchen area, a bathroom overlooking the ocean, a guest room, and a spare room that could be used to display his beloved car. The portion of the house encircled by the central area, guest room and spare room was turned into a tiled central courtyard where dogs can play. The courtyard also serves as an outdoor living room where large numbers of guests can gather and mingle. Water can also flow into the courtyard to create a basin that reflects the subtle nuances of the surrounding light and wind.
Timber panel wall-building and timber space trusses were used to create a structure that connects the ocean-facing side and mountain-facing sides of the house. Although the trusses themselves occupy a wide space, gaps have been left in between the different materials. By angling the walls obliquely in accordance with the necessary spacing and throat gaps required for the truss structure, we were able to eliminate a certain oppressiveness from the interior.


Architecture ought to be rooted in the place it occupies. The architectural form of this building somehow emerged during the long process of analyzing and studying the location. Although the design process was supposed to have entailed a frantic accumulation of decision-making and choosing between possible options, the finished building gives one the strange, lingering impression of having been constructed according to some law or other.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Armchair Ligne Roset
Product Spec Sheet
Armchair
Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More