Village Square Zweinitz

Village Square Zweinitz

Architect
Söehne and Partner Architects
Location
Zweinitz, Austria
Project Year
2006
Category
Social Housing

Village Square Zweinitz

Söehne and Partner Architects as Architects

The village square was to be redesigned in order to revitalize the centre of the municipality. In order to obtain public acceptance the residents were involved in the planning process from an early stage on and the redesign was developed cooperatively. The overall objective was to create a contemporary place which subtly emphasises the rural atmosphere yet without being historicizing.


Existing elements of the village square were removed and the area required for an extension was granted by the municipality. Asphalt and 'Wiener Würfel' were used as surface materials while all multifunctional street furniture was made from glued spruce wood. Today contemporary benches, brims around the trees and a bus stop - all made from wood - characterize the square. All elements can be used in multiple ways, as for instance parking spaces can become a sports field for basketball, hockey or rollerblading.

Share or Add Village Square Zweinitz to your Collections
Project Credits
The Iceberg
next project

The Iceberg

Apartments
Aarhus, Denmark - Build completed in 2013
View Project