VIP-Grand Lisboa Hotel & SPA*****

VIP-Grand Lisboa Hotel & SPA*****

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2004
Category
Hotels
Fernando Guerra / FG+SG

VIP-GRAND Lisboa Hotel & SPA*****

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The programme initially given to us proposed the conversion of the former headquarters of the Portuguese Television (RTP – Rádio Televisão Portuguesa) into a 5 star hotel, contemporary and innovative. The main concept of the project was to give back to the building itself the scale, the nobleness and the monumentality that had always characterized it. The existing building suggested a formal partition in three distinctive areas: basement, floors 0 and 1, and tower. Following this formal distinction, the distribution of the programme was accomplished in a natural way. The basement, with three floors below street level, is mainly used for parking. Technical areas as well as staff facilities can also be found in these levels.


On floors 0 and 1 that compose the public areas, we have the social and public areas of the hotel. All these different spaces are treated as independent volumes disposed on a uniform base allowing a fluid circulation between them. Inside these volumes is where the several areas inherent to the use of the hotel have been placed: 3 restaurants, one of them being exclusively dedicated to Japanese cuisine, bar, meeting and conference rooms, spa, hairdresser and beauty saloon, and the reading, playing and TV rooms.


The roofing of both these levels was used as a terrace, assorting a wide lounge, a bar and an open air swimming-pool. The supplementary area was powdered by small little boxes that work as skylights, allowing the entrance of natural light in numerous spaces of the 1st floor. The tower, with 12 floors, holds 264 bedrooms and 31 suites. In formal terms, the façade of the building didn’t suffer many changes. The concept imposed on the inside was pulled outside. The whole façade was covered with white marble stone, standardizing the surface. The well composed sequence of the stone and the glass was broken by the introduction of light boxes (in 4 shades of orange) randomly placed.


The 1st floor was clad with big silk-screened glass panels, assuring this way the needed porousness between interior and exterior. This coating was extended vertically through the staircases that serve the tower, allowing both a coherent and with resemblance connection between the distinctive but complementary parts of the building.

Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More