Yokohama International Port Terminal

Yokohama International Port Terminal

Architect
AZPML
Location
Yokohama, Japan | View Map
Project Year
2002
Category
Parks/Gardens

Passenger Terminals

Yokohama International Port Terminal

AZPML as architect

The Yokohama International Ferry Terminal is a new type of transportation space integrated with urban facilities. Rather than conceiving of the building as an object on the pier, detached from its context, it is designed as an extension of the pier ground, simultaneously hosting the terminal functions and creating a very large urban park on the roof of the terminal.


To ensure maximum urban life throughout the terminal, the building is organised around a circulation system which challenges both the linear structure characteristic of piers, and the directionality of the circulation, using a series of programmatically-specific interlocking circulation loops designed to produce an uninterrupted and multi-directional space, rather than a conventional gateway to flows of fixed orientation.


The building is designed as an extension of the urban ground; constructed as a systematic transformation of the lines of the circulation diagram into a folded and bifurcated surface which hosts the alternative program. In order to maximise flexibility, a unique structural system is designed as an integral part of the folded surface, avoiding interruptions due to vertical structure. A hybrid structural system of steel trussed folded plate and concrete girders allows the structural system to be coincident with the diagonal folded surface, especially adequate in coping with the lateral forces generated by the seismic movements which characterise Japanese geography. The tectonic system of the folded surface maximises the cruise terminal’s flexibility - both hybridising the circulation, program and structural system and exploiting their differences to produce spatial variety.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More