York House Senior School

York House Senior School

Architect
Acton Ostry Architects
Location
Vancouver, Canada | View Map
Project Year
2013
Category
Secondary Schools
Michael Elkan
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringForbo Flooring Systems
ManufacturersInterface
ManufacturersArmstrong Ceiling Solutions
ManufacturersPARKLEX PRODEMA
ManufacturersEpic Metals Corp
ManufacturersProspec

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Prospec

York House Senior School

Acton Ostry Architects as Architects

York House School, an independent K–12 for girls, has been located in the heart of Vancouver’s heritage Shaughnessy neighborhood since 1932. The forward-looking Institute required a new senior school building with a mandate that included the incorporation of energy efficient systems, the maximization of natural lighting, and the provision of flexible workspaces to accommodate 21st-century teaching practices. The new senior school was also required to unify the144,721ft2(13,445m2)campus, which comprised several buildings of various stylesthat had beenaddedover an 80-year span.


The new Senior School provides a strong presence and new entry point for the greater York House campus through a soaring glazed portal, circulation crossroads and atrium space that connects the south, north and east wings of the existing school. The addition includes 36,000 ft2 (3,345m2) of classrooms; administrative and service spaces; social locker zones and lounge areas for students in grades eight through twelve. Innovative, progressive and collaborative state-of-the-art learning and teaching spaces are adaptable and flexible, with spaces and places for informal student and teacher interaction throughout the day.


The composition and hierarchy of the primary west-facing entry elevation is stepped back at the third story, creating an extensive balcony that reduces apparent scale and relates to the massing of the adjacent north and south wings. Vivid, wood-finished, vertical sunshades at the west and east elevations provide solar shading and accentuate the striking presence of the building from the street andthe campus.


Senior and junior students access the York House campus through a landscaped forecourt featuring a variety of outdoor seating and gathering areas. The area adjacent to the entry will be planted with white roses—the emblem of the school—and the threshold to the school entry is inscribed with the school motto ‘Not for Ourselves Alone’ reinforcing the school’s value of the greater community. Rain gardens flank the main entry and a gently flowing fountain provides a calm and soothing setting. The coloured glass, steel and wood entry portal provides weather protection, clearly marking the primary access to the campus.


Junior students pass through the sky-lit atrium crossroads, which features several terraced social and informal study spaces, on their way to other areas of the existing school. The central atrium space connects the Senior School to the existing north and south wings though a generous, day-lit concourse, creating dynamic interactions throughout the school day, as well as a unified circulation system for the campus as a whole. Finish materials are simple and spare with a palette of textured concrete, wood, glass and stone used throughout the facility. The donor recognition program features the names of thousands of famous women, selected by the students that are screen-printed onto the myriad of glass guards delineating the circulation routes throughout the central atrium crossroads.


Built to the equivalent of LEED Gold standard, the project follows best practices in sustainable design through storm water management, energy optimization, passive solar control and day-lighting, resource-efficient building materials, and enhanced indoor air quality and occupant comfort through the stack effect of the central atrium.


Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More